Zoeken
 


is ceasar jezus?

Laatste wijziging: dinsdag 18 mei 2010 om 16:17, 4056 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 18 mei 2010


Carotta ontwikkelde de theorie dat de teksten over Jezus gebaseerd zijn op de levensgeschiedenis van Julius Caesar. Hij poneerde deze stelling voor het eerst in twee publicaties bij zijn eigen uitgeverij in 1988 en 1989.

Vervolgens beschreef hij zijn bevindingen in twee Duitse krantenartikelen: de Stadtzeitung van Freiburg (april 1989) en die tageszeitung uit Berlijn (december 1991). Tien jaar later publiceerde hij de resultaten van zijn onderzoek in het Duitse boek 'War Jesus Caesar?' (1999). Het boek verscheen in het Nederlands onder de titel 'Was Jezus Caesar? Een onderzoek' (2002) en in het Engels (2005) onder de titel Jesus was Caesar – On the Julian origin of Christianity. Carotta betoogt met overwegend linguïstische argumenten dat het verhaal van Jezus Christus zoals dat in Markus is vervat, is gebaseerd op het leven van Caesar, die als Divus Julius (Iulius) werd vergoddelijkt. Divus Julius gold in Rome sinds de officiële consecratie in 42 v.Chr. als de hoogste staatsgod, naast Jupiter Optimus Maximus. Divus Julius is de goddelijkheid die Julius Caesar verkreeg na zijn moord in 44 v.Chr. Carotta gaat uit van een continuïteit en transformatie in de ontwikkeling van de christelijke religie, waarbij de Romeinse oorsprong verklarend van is voor zowel de religieuze schrift van het Nieuwe Testament als de traditie en liturgie van het christendom.

Kardinaal Wilhelm Sirlet (1514-1585) veronderstelde dat uit de oude codices kon worden opgemaakt dat het oorspronkelijke evangelie van Markus in het Latijn was geschreven. Hij werd daarin gesteund door Caesar Baronius (1538-1607) die vooral de nadruk legde op de vele oorspronkelijke Latijnse woorden in het evangelie van Markus. Paul-Louis Couchoud (1879-1959), een aanhanger van de mythische school in casu de historiciteit van Jezus, stelde dat het Griekse evangelie van Markus een vertaling was, gebaseerd op een Latijns oer-evangelie. De Britse historicus James Anthony Froude (1818 – 1894) herkende parallellen in de levensbeschrijving van Caesar en Jezus.

Lees verder: wereldgeheimen



Voeg toe aan: