Zoeken
 


Roubini: Hoge inflatie en evengoed overheden failliet

Laatste wijziging: zondag 16 mei 2010 om 18:09, 3697 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 16 mei 2010

Nouriel Roubini, professor aan de universiteit van New York en oprichter van Roubini Global Economics, kondigde de kredietcrisis een jaar van tevoren aan. Deze keer komt hij met een nieuwe waarschuwing. Volgens Roubini zullen de ongekende overheidsschulden van Amerika, Japan en Griekenland gaan leiden tot hele hoge inflatie en overheden kunnen volgens Dr. Doom evengoed failliet gaan, ondanks de bailoutmiljarden.

Roubini denkt dat de problemen in Amerika alleen maar groter worden. 'Iedereen maakt zich momenteel druk om Griekenland, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Ook Spanje, Portugal en Ierland zullen in soortgelijke problemen komen, onder meer door de afwaarderingen van Moody's en S&P.' Daarna is Amerika aan de beurt. Volgens Roubini is er voor alle schulden maar één oplossing: Inflatie. En die inflatie gaat worden gecreëerd door de bailout-miljarden van de ECB en de Federal Reserve.

'Er is een groot risico dat er in de komende 2 á 3 jaar iets heel belangrijks gaat gebeuren in de Verenigde Staten', aldus Roubini tijdens een discussie over de financiële markten op het Milken Institute Global Conference in California. Amerika moet snel de belastingen gaan verhogen en tevens de overheidsuitgaven fors terugdringen. Volgens Roubini moet er een CO2-belasting worden ingevoerd in de VS, hierdoor komt er meer geld binnen bij de staat en daalt de emissie van CO2.

Over de huizenmarkt in Amerika is Roubini ook nog niet te spreken. 'Er is in de afgelopen 20 á 30 jaar veel te veel geïnvesteerd in de huizenmarkt' Het lijkt onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen werderom gaan stijgen. Volgens Roubini moet er voor de lange termijn meer worden uitgegeven aan onderwijs en technologie.

Overheden en centrale banken nog meer zullen geld moeten creëren om de tekorten terug te dringen. Met belastingverhogingen en bezuinigingen zullen de overheden het niet redden. Landen met 'fiscal problems' hebben net als de banken in 2008 een bailout nodig en die hebben ze dan ook gekregen. Het IMF en de Europese landen hebben Griekenland en de andere Piigs gered voor ongekende bedragen, maar het is helemaal niet zeker dat er over een jaar weer honderen miljarden moeten worden geïnjecteerd.

 



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: