Zoeken
 


Poolse vliegtuigcrash levert Russen schat aan NAVO-geheimen op

Laatste wijziging: donderdag 13 mei 2010 om 19:48, 1566 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 13 mei 2010

De crash op 10 april van het Poolse regeringsvliegtuig in het Russische Smolensk was niet alleen een menselijke tragedie en een klap voor de Poolse staat, maar heeft ook een deel van de NAVO-operaties in gevaar gebracht, zo meldt de Washington Times. Door de crash kreeg Rusland een hoop gevoelige informatie in handen.

Door de crash kwam de Poolse president Lech Kaczynski om het leven en werd het Poolse leger 'onthoofd'. Veel van de hoge legerofficieren en regeringsmedewerkers die omkwamen in de crash hadden laptops en USB-sticks met geheime gegevens bij zich.

De meest gevoelige informatie die de Russen in hadden hebben gekregen zijn wellicht de zeer geheime codes die de NAVO gebruikt voor de communicatie per satelliet.

Hoewel direct na de crash nieuwe codes werden aangemaakt, is de kans groot dat de Russische geheime diensten met de gevonden codes maanden of misschien zelfs jaren van eerder vastgelegde signalen zullen kunnen ontcijferen en beluisteren. De verstuurde berichten worden altijd bewaard voor precies een buitenkansje als zich nu voor de Russen heeft voorgedaan.

Indien de Russen de berichten weten te ontcijferen krijgen ze een deel van de NAVO's meest geheime informatie in handen, zoals militaire plannen en de identiteit van geheim-agenten en informanten.

Ook droegen de Poolse slachtoffers gevoelige Poolse informatie bij zich.

Tot nu toe weigert de Russische overheid meer informatie te geven over de oorzaak van de crash. Ook wil men de informatie op de zwarte dozen van het vliegtuig niet delen met de Poolse autoriteiten. De Poolse interim-regering heeft toe nu toe echter ook nagelaten om enige druk uit te oefenen op de Russen. Zo is er nog steeds geen antwoord op de vraag waarom de Russische onderzoekers menen dat de crash te wijten was aan een fout van de piloot. Poolse veiligheidsdiensten en luchtvaartautoriteiten kregen en krijgen geen toegang tot de crashsite en de resten van het vliegtuig.

In Warschau wordt de roep om een onafhankelijk, internationaal onderzoek luider. Al tienduizenden Polen hebben een petitie ondertekend die daar om vraagt. Er wordt nu al gesproken van een tweede Katyn, refererend aan de slachtpartij van 21.000 Poolse leger-officieren door Russische soldaten in 1940. De hoogwaardigheidsbekleders in het gecrashte toestel waren op weg naar een herdenking van dat misdrijf.Bron: zonnewind.be

Voeg toe aan: