Zoeken
 


Het gebed van een genezer schakelt hersendelen uit

Laatste wijziging: woensdag 5 mei 2010 om 09:46, 1603 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 5 mei 2010

Wanneer we worden meegevoerd door de woorden van een charismatisch persoon, zijn delen van het brein verantwoordelijk voor scepticisme en waakzaamheid minder actief.

Een recente studie heeft onderzocht wat de invloed is van charismatische individuen op mensen. Hiervoor richtte het onderzoek zich op pinksterchristenen die geloven dat sommige mensen over goddelijke genezende krachten beschikken.

Met behulp van een fMRI scanner werden de hersenen van 20 pinksterchristenen en 20 niet gelovigen bestudeerd terwijl de deelnemers luisterden naar gebeden. Van tevoren werd de vrijwilligers verteld dat zes van de gebeden werden voorgelezen door een niet christelijk iemand, zes door een gewone christen en zes door een christelijke genezer. Eigenlijk werden alle gebeden voorgelezen door gewone christenen.

Alleen in de toegewijde vrijwilligers veranderde de activiteit van het brein als reactie op de gebeden. De regionen in de hersenen die belangrijk zijn bij het beoordelen van de waarheid en relevantie van wat iemand zegt, werden uitgeschakeld op het moment dat de deelnemers luisterden naar de zogenaamde genezer. De activiteit van deze regionen verminderde wanneer naar de zogenaamde gewone christenen werd geluisterd.

Het resultaat van deze studie verklaart waarom bepaalde individuen zoveel invloed kunnen krijgen over anderen. Zoveel invloed kan alleen verkregen worden als de toehoorders van tevoren een beeld hebben van de betrouwbaarheid en autoriteit van die individuen.

Ofschoon dit onderzoek zich heeft gericht op religieuze leiders, is het zeer aannemelijk dat bepaalde hersendelen op vergelijkbare manieren worden uitgeschakeld als reactie op bijvoorbeeld artsen, ouders en politici.


Bron: New ScientistBron: tiouw.com

Voeg toe aan: