Zoeken
 


Het complot: Eyjafjallajökull, CERN en het zwarte gat

Laatste wijziging: donderdag 22 april 2010 om 12:01, 3085 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 april 2010

Hieronder een apart maar bijzonder verhaal.. who knows :-)

Sudden

//

Op 30 maart werd de deeltjesversneller onder de stad Genève aangezet.  In de 27 kilometer lange cirkelvormige tunnel worden protonen, de bouwstenen van atomen, op elkaar afgevuurd. Bij de botsingen spatten die uit elkaar. Tussen de fragmenten hopen de wetenschappers nieuwe deeltjes te ontdekken, waaronder het Higgs-boson, een door Peter Higgs voorspeld maar nog nooit waargenomen elementair deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft.

In eerste instantie was er grote vreugde dat het de onderzoekers van het Europese onderzoekscentrum CERN gelukt was om de protonen met een energie van 3, 5 TeV (tera-elektronvolt) met elkaar te laten botsen. Het was voor het eerst dat dat met zo’n hoge energie in een laboratorium is gelukt.
Maar wat de wetenschappers ook wisten, is dat er na twee weken een kritisch punt zou ontstaan, waarop de aanwas van kleine zwarte gaten een massa zou kunnen bereiken, die in potentie gevaarlijk zou kunnen zijn. Critici roepen dit al jaren, de wetenschappers ontkenden het ontstaan van de vele kleine mini zwarte gaten niet, ze downplayden echter voortdurend de importantie daarvan. Zwarte gaten verdampen na verloop van tijd altijd, dus met die kleintjes, ook al zouden dat er in het geval van CERN heel veel kleintjes zijn, zou het allemaal wel loslopen.

Woensdagmorgen heel vroeg werd in het diepste geheim groot alarm geslagen. De vele kleine zwarte gaten bleken onverwacht niet  te verdampen, maar vonden zich een weg naar buiten de deeltjesversneller, en regen zich aanéén boven de zeeoppervlakte, in een vorm die nog het best omschreven kan worden als een dunne rits van enkele meters breed, maar over een lengte van vele tientallen kilometers.

De premiers van Duitsland, Frankrijk en Italië besloten dat het vliegverkeer onmiddellijk moest worden stilgelegd, en besloten ook dat de ware oorzaak daarvoor niet bekend mocht worden vanwege de massahysterie en wetteloosheid die dat zou kunnen veroorzaken. In allerijl werd een plan bedacht. Een IJslandse vulkaan, die al weken rommelde, zou een handje moeten worden geholpen met  een precisiebombardament, en zou dan de situatie rond de deeltjesversneller maskeren. PM Brown belde met zijn IJslandse ambtgenoot en bood hem aan de tegoeden van ICESave te zullen vergeten als IJsland heel snel zou handelen. Na een aantal voltreffers van de Royal Air Force begon de vulkaan Eyjafjallajökull heftig as uit te stoten met als gevolg dat de autoriteiten een aantal dagen de tijd hadden om het probleem op te lossen.

De wetenschappers waarschuwden de drie premiers voor de risico’s. Er was maar één optie mogelijk, maar die was nog nooit in de praktijk getoetst. De Engelse natuurkundige Stephen Hawking toonde in 1974 theoretisch aan dat zwarte gaten langzaam moeten verdampen. Volgens de onzekerheidswetten in de kwantumwereld ontstaan op de waarnemingshorizon voortdurend paren deeltjes en antideeltjes. Normaal heffen deze deeltjes zich bijna onmiddellijk weer op door onderlinge annihilatie zodat het energie effect weer nul is.

Bij een zwart gat gebeurt het echter soms dat een deeltje in het zwarte gat valt en dat het andere ontsnapt in de ruimte. Met andere woorden: er komt straling uit. Dit wordt ook wel ‘Hawkingstraling’ genoemd. De energie hiervoor wordt onttrokken aan het zwarte gat. Dit wordt iets kleiner. Hoe kleiner het zwarte gat hoe sneller dit zal gaan. Na een tijd kan zo een zwart gat helemaal ‘verdampen’.

De enige mogelijkheid die de wetenschappers zagen was het afvuren van grote hoeveelheden nucleair wapentuig op het zwarte gat, in de verwachting dat door dat enorme bombardement er direct zoveel straling uit het zwarte gat zou worden onttrokken, dat het geheel zou verdampen.

Zondag op maandagnacht werd het bombardement uitgevoerd, dinsdag stegen de eerste vliegtuigen al weer op.

It was a close call. De webcast van CERN staat imiddels op zwart…Bron: t0201.wordpress.com

Voeg toe aan: