Zoeken
 


Psychotrope medicijnen te vaak voorgeschreven aan kinderen

Laatste wijziging: donderdag 22 april 2010 om 08:58, 1468 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 april 2010

Een nieuw onderzoek van het Journal of Marital & Family Therapy waarschuwt voor de dramatische toename van het gebruik van psychotrope medicijnen voor kinderen. Eén op de vijftig Amerikanen wordt nu beschouwd als blijvend invalide door een psychische aandoening en bijna acht miljoen kinderen neemt een of meer psychofarmaca.

De auteurs, James P. Morris, Ph.D. en George Stone, LCSW, verklaren dat er weinig bewijsmateriaal beschikbaar is om het wijdverbreide gebruik van psychofarmaca voor kinderen te rechtvaardigen en weinig lange termijn gegevens met betrekking tot de lange termijn impact op de ontwikkeling.

Volgens de auteurs is de geestelijke gezondheidszorg op dit moment ingesteld voor de behandeling van volwassenen met psychotrope medicatie maar ze worden vaak misbruikt in het geval van kinderen en adolescenten. "Dit geeft een ethische uitdaging voor huwelijk en gezinstherapeuten, die moeten erg voorzichtig zijn over deze medicatie als optie voor kinderen. Het lange termijn onderzoek naar de veiligheid voor de kinderen is onzeker".

Als voorbeeld, de diagnose van een vroeg begin van een bipolaire stoornis en Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) klom drastisch in de afgelopen tien jaar. Medicijnen die ontwikkeld zijn om de twee hierboven genoemde stoornissen te behandelen tonen een redelijke korte termijn risico batenverhouding, maar een slechte lange termijn voordeel. Morris en Stone wijzen erop, "Als de psychiatrische gemeenschap werd misleid door de farmaceutische bedrijven in het denken dat deze medicijnen veilig zijn voor hun kinderen, zijn de ouders van deze kinderen op hun beurt misleid met hun kinderen aan risico’s bloot te stellen”.

De auteurs gaan verder met dat de farmaceutische industrie sterk wordt beïnvloed door het verlangen naar economische winst, de marketingmacht achter de industrie en, door toegevendheid van instellingen zoals de FDA, prijzen voordelen aan die nog niet naar behoren zijn geëvalueerd voor pediatrisch gebruik. Tussen 1994 en 2001 stegen psychotrope recepten voor jongeren met meer dan zestig procent, de stijging na 1999 was aangesloten op de ontwikkeling en marketing van verschillende nieuwe psychofarmaca en het hernoemen van verschillende oudere merken.

Morris en Stone beweren dat familie gezondheidswerkers in de vuurlijn worden geplaatst wanneer de kinderen de negatieve gevolgen van langdurig gebruik van deze medicijnen beginnen te ervaren. Ze zijn opgezadeld met de uitdaging van de evaluatie van de kwaliteit van de op bewijs gebaseerde zorg aangeboden aan hun pediatrische klanten door de psychiatrische gemeenschap en de negatieve gevolgen van de medicijnen zonder voldoende empirische gegevens of informatie.Bron: zaplog

Voeg toe aan: