Zoeken
 


IJsland wekte uitbarsting op

Laatste wijziging: maandag 19 april 2010 om 12:59, 1909 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 19 april 2010

Volgens seismoloog Ad Kochras zou IJsland de vulkaanuitbarsting van gisteren bewust opgewekt kunnen hebben. De vrijgekomen aswolk hindert vandaag het luchtverkeer boven Noord-Europa. Tientallen vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd en op de Britse vliegvelden is maar liefst 90% van de vluchten geschrapt.

Kochras vindt het opvallend dat een dergelijk grote vulkaanuitbarsting in IJsland al in geen 19 jaar meer is voorgekomen. “Sinds maart is er op het eiland plots een enorme stijging waargenomen van vulkanische activiteit. Mij bekruipt het gevoel dat de IJslanders dit doelbewust hebben opgewekt. Het is een riskante en tijdrovende onderneming, maar met de juiste boorwerkzaamheden rondom de vulkaan-as kun je seismische trillingen stimuleren die een volle ondergrondse magmakamer doet erupteren.”

De wetenschapper is van mening dat Nederland en Groot-Brittannië uitvoerig onderzoek dienen te doen naar de uitbarsting. “Het zou zomaar kunnen zijn dat de IJslandse regering ons een hak wil zetten inzake de Icesave strubbelingen. Als dat zo is, dan krijgen we zeker vaker last van deze geomorfologische pesterij.”

 Bron: vpro.nl

Voeg toe aan: