Zoeken
 


En waar gaat uw geld voor het goede doel heen?

Laatste wijziging: woensdag 14 april 2010 om 13:27, 2398 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 14 april 2010

‘Onderzoek naar goklust directeur ChildRight'
(Novum) - De Amsterdamse politie onderzoekt of een voormalig directeur van de goededoelenorganisatie ChildRight miljoenen aan donaties in het casino heeft vergokt. Volgens De Telegraaf heeft justitie informatie dat jarenlang grote sommen geld niet terecht zijn gekomen bij kansloze kinderen in de derde wereld.

De bedoeling was dat 95 procent van de donaties bij het goede doel terecht zou komen en dat vijf procent opging aan kosten. In werkelijkheid is volgens de krant het omgekeerde gebeurd.

Dat zou ook te zien zijn aan de projecten van ChildRight. Na de tsunami zouden in Sri Lanka tien schooltjes worden gebouwd, terwijl in werkelijkheid slechts drie schuurtjes werden neergezet.

Ook was door verschillende groepen geld verzameld voor drie scholen in Laos en Cambodja. In plaats van negentig duizend euro kwam slechts 45 duizend euro aan. Multimiljonair en voormalig erevoorzitter van ChildRight Jacob Gelt Dekker sprong daarom bij. In de krant zegt hij dat de voormalig directeur, Raymond C., op de vlucht is geslagen.

Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft na een onderzoek aangifte gedaan. Het is niet de eerste keer dat ChildRight in opspraak raakt. Het CBF deed in 2007 een oproep niet aan de stichting te doneren omdat de organisatie niet op orde was.

Zo gaf de organisatie aan dat honderd procent van de gelden die binnenkomen worden gebruikt voor projecten, terwijl een bepaalde periode meer dan zeventig procent van de donaties doorvloeide naar fondsenwerver Corris.

Datzelfde jaar bleek dat het kinderfonds ten onrechte claimt dat het wordt gesteund door tal van Nobelprijswinnaars. Het kantoor van Nelson Mandela nam advocaten in de arm om de naam van Mandela van de website af te krijgen. Ook Nobelprijswinnaars als Desmond Tutu, Michael Gorbatsjov, Lech Walesa en de Dalai Lama stelden dat hun naam ten onrechte aan de organisatie werd gekoppeld.


Als je wilt steunen met geld, kijk dan naar de kleine initiatieven. Deze strijkstok is nogal zwaar geworden...

Bijbehorende url: http://nieuws.nl.msn.comBron: anarchiel

Voeg toe aan: