Zoeken
 


Grieks-Romeinse mummies gevonden in Egypte

Laatste wijziging: dinsdag 13 april 2010 om 09:34, 3796 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 april 2010

Archeologen hebben in de Egyptische Bahariya Oase Grieks-Romeinse tombes uit de derde eeuw voor Christus gevonden. In de veertien graven lagen verschillende mummies, sommigen waren belegd met juwelen. Volgens de archeologen maakt de vondst deel uit van een veel grotere dodenstad.

Eén van de mummies is 97 centimeter lang. De vrouw is in gekleurd gips gegoten en dat gips is vervolgens ingelegd met juwelen en ogen (zie de foto hieronder). Maar er is nog veel meer.

“De eerste opgravingen legden vier mensachtige maskers van gips, een stuk goud gegraveerd met de namen van de vier zonen van Horus, een collectie munten, klei en glasvezels bloot,” vertelt het hoofd van de Egyptische archeologie, Zahi Hawass.

De gevonden namen van de Egyptische goden wijzen erop dat de Egyptische religie zelfs in het Grieks-Romeinse gebied van invloed was. De zonen van Horus zouden onder meer de maag, lever en longen van de gemummificeerde lichamen hebben beschermd.

Het is niet voor het eerst dat de Bahariya Oase – zo’n 300 kilometer ten zuidwesten van Caïro – een grote schat prijsgeeft. In 1996 werd er een collectie van zeventien tombes met daarin 254 mummies gevonden. Sindsdien draagt de oase de naam Vallei der Gouden Mummies.

 
Foto: AP Photo/Supreme Council of AntiquitiesBron: scientias

Voeg toe aan: