Zoeken
 


Te snel oordelen tast de vrijheid aan

Laatste wijziging: maandag 12 april 2010 om 12:55, 2607 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 12 april 2010

Vrijheid is het thema van de Maand van de Filosofie. Een prachtig onderwerp, nu het 65 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd. Maar is vrijheid ook een filosofisch thema?

Onder leiding van hoogleraar Martin van Hees wordt er aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek verricht naar de vrijheid. Een paar voorbeelden. We zeggen dat mensen in Iran minder vrij zijn dan in Nederland, maar kun je vrijheid meten? Leidt een toename van vrijheid tot meer geluk? En is kunnen we onze keuzevrijheid beperken om grotere vrijheid te krijgen?

Komende weken schrijven RuG-studenten over vrijheid. De serie begint met hun docent, Boudewijn de Bruin, die binnenkort in het gezaghebbende tijdschrift Law and Philosophy een artikel over vrijheid en privacy publiceert. De Bruin laat zien hoe privacy soms conflicteert met vrijheid van meningsuiting of vrijheid van informatie, en hoe die conflicten beslecht kunnen worden.

„Als er zo’n conflict ontstaat”, zegt De Bruin, „dan moeten we een afweging maken tussen onvergelijkbare belangen, tussen appels en peren. En ik probeer op een andere manier te kijken naar botsende belangen over privacy.”

Bron / Lees verder: Trouw.nlVoeg toe aan: