Zoeken
 


Veteraan van “Collateral Murder” compagnie vertelt openlijk

Laatste wijziging: zondag 11 april 2010 om 18:01, 1552 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 11 april 2010

Josh Stieber, die een voormalig soldaat is van de “Collateral Murder” compagnie, zegt dat de op film vastgelegde handelingen van geweld, die recent zijn vrijgegeven via Wikileaks, geen geïsoleerde gevallen zijn maar heel gewoon waren tijdens zijn diensttijd.

"Veel van mijn vrienden staan op die video", zegt Stieber. "Na het bekijken van de video, kan ik met zekerheid zeggen dat dit negen van de tien keer de manier is waarop dingen eindigen. Doden was conform het militaire protocol. Het volgde de regels zoals ze zijn.

Stieber was ingezet in Bagdad bij de Bravo Compagnie 2-16, waarvan de leden betrokken waren bij het incident dat vastgelegd is op de Wikileaks "Collateral Murder" video, die de internationale krantenkoppen heeft gehaald door het afbeelden van een schietincident buiten Bagdad in juli 2007 waarbij meer dan een dozijn mensen, inclusief 2 Reuters werknemers, werden gedood.

Hoewel hij niet aanwezig was op de plaats van de video weet hij wie erbij betrokken waren en is vertrouwd met de omgeving. Stieber, die nu werkt aan de bevordering van vrede en alternatieven voor oorlog, spreekt nu in het openbaar over zijn tijd in Irak en het incident dat vastgelegd is op deze video.

"Als deze video's je schokken en vol walging vervullen, zij tonen de realiteit van hoe de oorlog eruit ziet", zegt Stieber. "Als je het niet bevalt wat je erop ziet betekent het dat we harder zouden moeten werken aan alternatieven voor oorlog."

Stieber woont momenteel in Washington, DC

Achtergrond van Josh Stieber:
Dienstonderdeel: United States Army (USA)
Unit: 1st ID
Rang: Specialist.
Woonplaats: Laytonsville, Maryland
Diende in: Baghdad (Rustamiyah) 07-08 Fort Riley, KS 06-07, 08-09

Originele bron: commondreams.orgBron: zaplog

Voeg toe aan: