Zoeken
 


Gelekt CIA document beschrijft propaganda-offensief naar aanleiding van val Nederlandse kabinet

Laatste wijziging: dinsdag 30 maart 2010 om 10:13, 3155 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 30 maart 2010

De CIA is geschrokken van de val van het Nederlandse kabinet naar aanleiding van het Afghanistan debat. In de angst om nog meer Europese ondersteuning te verliezen, komt de CIA nu met plannen om de Europese publieke opinie over de oorlog in Afghanistan te manipuleren.

In een gelekt document dat afgelopen vrijdag op Wikileaks verscheen, stelt een CIA denktank voor om bezorgdheid over vrouwenrechten en angst voor terreur te propageren in Europa. Het document is gelabeld als 'geheim / niet voor buitenlandse ogen' en begint met de constatering dat de Europese ondersteuning van de oorlog in Afghanistan erg zwak is.

"Het vallen van de Nederlandse regering over hun militaire steun in Afghanistan, laat zien hoe fragiel de Europese ondersteuning is voor de ISAF missie die geleid wordt door de NAVO", stelt het document.

Het document gaat verder en noemt vooral Frankrijk en Duitsland als landen waar de publieke opinie een gevaar is. "Sommige NAVO-staten, voornamelijk Frankrijk en Duitsland, hebben gerekend op publieke apathie over Afghanistan, om hun steun aan de missie te vergroten. Onverschilligheid zou echter kunnen veranderen in actieve vijandigheid als de gevechten in het voorjaar en de zomer zorgen voor een toename van militaire of Afghaanse burgerslachtoffers."

Het CIA document stelt dat 80 procent van de Franse en Duitse bevolking tegen de oorlog is, maar dat de leiders wegkomen met het sturen van troepen aan het ISAF door de algemene apathische houding die er in de landen heerst. Echter zijn ze klaarblijkelijk bang dat de bevolking in onze buurlanden eind deze zomer 'wakker' worden en zich tegen de onrechtmatige illegale oorlog in Afghanistan keren.

Het document geeft namelijk aan dat "als de voorspellingen van de bloederige zomer in Afghanistan uitkomen, de passieve negatieve houding tegenover de militaire aanwezigheid om zou kunnen keren in een actieve en politiek sterke vijandigheid".
 
In het document wordt niet beschreven hoe de CIA de propaganda precies in Europa wil gaan verspreiden. Men zou kunnen speculeren dat de media ingezet wordt om de gestelde doelen te bereiken. Echter wordt er in het document niet gesproken over de middelen die gebruikt zullen worden.

Het document beschrijft wel wat de CIA als essentiële trucjes ziet om mensen achter de oorlog te krijgen. Eén van de voorstellen die in het document beschreven wordt, is het inspelen op de bezorgdheid van de Franse bevolking over de benarde situatie van Afghaanse vrouwen. Dit omdat het Franse publiek al aan heeft gegeven zich te bekommeren om vrouwenrechten in Afghanistan. Ook wordt er aanbevolen om te propageren dat de Afghaanse 'missie' populairder is in Afghanistan dan in Europa.

In Duitsland wil de CIA vooral angst zaaien over de mogelijk terroristische gevolgen die zouden optreden als NAVO zou falen. "Het belichten van terrorisme, opium en vluchtelingen, zou kunnen helpen om de oorlog in Duitsland meer naar de voorgrond te brengen en sceptici te overtuigen."

De CIA denktank geeft aan dat president Obama, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, momenteel nog steeds erg populair is in Europa. In het document wordt aanbevolen om de president in te zetten om de oorlog in Afghanistan aan de Europeanen te verkopen.

Het gelekte CIA document is hier te downloadenBron: wacholland

Voeg toe aan: