Zoeken
 


Tabaksfirma's verzwegen polonium in sigaretten

Laatste wijziging: zaterdag 27 maart 2010 om 19:09, 2578 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 27 maart 2010

Enkele van 's werelds grootste sigarettenfabrikanten weten, aan de hand van eigen onderzoek, al tientallen jaren dat hun product ook het levensgevaarlijke radioactieve polonium bevat, maar hielden dat al die tijd stil.

(belga) -Dat meldt The Independent on Sunday. Dat teer en nicotine zeer schadelijke bijproducten zijn van de sigaret, is al lang bekend en vormt de drijfveer tot de grote antirookcampagne die, zoals uit de cijfers blijkt, vruchten afwerpt en mensen ertoe brengt de sigaret op te geven. In het septembernummer van het vakblad American Journal of Public Health staat te lezen dat er naast die gezondheidsbedreigende stoffen nog iets zeer kwalijks zit in de sigaret: namelijk polonium-210.

Dat is een substantie waarvan bekend is dat ze longkanker kan veroorzaken, en die als zodanig wereldwijd verantwoordelijk is voor zowat 11.700 sterfgevallen. Hoe gevaarlijk datzelfde polonium is, bleek trouwens enkele jaren geleden in Londen waar het (vermoedelijk door de Russische geheime diensten) werd gebruikt om dissident Alexander Litvinenko te vergiftigen. Polonium wordt aangetroffen op en in tabaksbladeren en maakt deel uit van de chemische structuur van de tabak waaruit sigaretten worden gemaakt.

Volgens onderzoekers als Monique Mugli van de Mayo Kliniek in de Amerikaanse staat Minnesota blijkt uit meer dan 1.500 interne documenten van de grote multinationale tabaksfirma's dat zij op basis van eigen onderzoek al tientallen jaren weet hebben van de aanwezigheid van polonium en de gevaren daarvan.

'Waar de tabakslobby bij andere disputen over de gevaren van het roken twijfel probeerde te zaaien, werd het bestaan van polonium 210 en de risico's daarvan gewoonweg verzwegen', zei Mugli. Dat uit vrees dat het openbaar maken van die feiten tot processen zou leiden. Of, om met één van die nota's te spreken, 'om geen slapende reuzen wakker te maken'.

Noot redactie:

Zie ook: fredtak.punt.nBron: tijd.be

Voeg toe aan: