Zoeken
 


Wetenschap is ook geloof, net als God

Laatste wijziging: zaterdag 27 maart 2010 om 18:57, 3833 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 27 maart 2010

 Academie voor wetenschap debatteert over religie en wetenschap. Maar dat gesprek is onmogelijk, omdat er zonder geloof niks te zeggen is over God.

Waarom is er iets? Die vraag kwelt ons sinds mensenheugenis. Het verhaal gaat dat de natuurwetenschap dit wereldraadsel definitief heeft opgelost. Toeval heeft onze kosmos als oerknal verwekt uit niets. Toeval en de natuurwetten stonden aan de wieg van onze aarde, deden hierop de oersoep ontstaan en brachten daaruit het leven voort. Toeval en de strijd om het bestaan met de bijbehorende overleving van de sterkste schiepen de mens. De Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) ziet dit verhaal als een feitelijk verslag van de kosmische gang van zaken sinds de oerknal. De bètakant van de Academie is daar helemaal op gericht.

De vraag wordt ook, maar anders, beantwoord in de opening van het bijbelboek Genesis. In een tweetal beeldrijke geloofsverhalen wordt al wat bestaat, toegeschreven aan God. De mens is zelfs geschapen naar Gods beeld en gelijkenis.

Bron / Lees verder: Trouw.nlVoeg toe aan: