Zoeken
 


Europese denktank: Crisis barst pas goed los in maart 2009

Laatste wijziging: vrijdag 19 december 2008 om 16:30, 1900 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 19 december 2008

Volgens de toonaangevende Europese denktank LEAP/Europe2020, tot nu toe 80-86% nauwkeurig in haar voorspellingen, zal de wereldwijde systeemcrisis in maart 2009 een nieuw kritiek omslagpunt bereiken. In die maand zal de wereld namelijk beseffen dat de crisis véél langer gaat duren, de werkeloosheid wereldwijd explosief zal stijgen en alle pensioenfondsen dreigen in te storten.

In maart volgend jaar zal ook bij het gewone publiek het besef gaan doordringen dat dit geen gewone crisis is, maar één die oncontroleerbaar uit de handen van de nationale en internationale authoriteiten is geglipt en ook in de ontwikkelde, Westerse wereld honderden miljoenen mensen zal treffen.

De wereldwijde financiële en economische crisis zal volgens LEAP/E2020, dat eerder de financiële ineenstorting van de VS in september 2008 correct voorspelde, over drie maanden in een stroomversnelling raken en nog veel erger worden dan nu het geval is. De regeringen hebben dus nog maar korte tijd om hun landen voor te bereiden op de volgende enorme klap, die de samenleving op zijn grondvesten zal doen schudden. Het risico op het uitbreken van chaos en wanorde, ook in de Westerse landen, is daarom levensgroot.

 
De denktank verwacht, in tegenstelling tot wat veel analysten beweren, dat de crisis niet één maar minimaal drie jaar zal duren. Op z'n vroegst zal de situatie zich pas eind 2010 gaan stabiliseren, waarschijnlijk het eerst in Azië en de Eurozone. Vooral de VS en Groot Brittannië zullen echter nog veel langer in ernstige problemen verkeren, mogelijk zelfs 10 jaar lang. Deze landen kunnen pas een mogelijk herstel verwachten in 2018.
 
Maar ook voor de landen waarin de situatie zich wél eind 2010 zal verbeteren, zal het herstel vele jaren gaan duren. De beurzen zullen zeker een decennium nodig hebben om op het niveau van 2007 te kunnen terugkeren, áls dit al gebeurt.  
 
Pensioenen in gevaar
Eén van de ernstige gevolgen van de crisis voor miljoenen mensen in de VS, Canada, Groot Brittannië, Japan, Denemarken én Nederland zal het risico op het instorten van de pensioenfondsen zijn. Deze fondsen hebben naar schatting in de VS alleen al $ 4 biljoen verloren. In Nederland en Groot Brittannië werd onlangs de alarmklok geluid over de slechte financiële positie van de pensioenfondsen, en werd aangedrongen op interventie van de overheid.

De meeste pensioenfondsen ontkennen echter dat zij in de problemen zijn geraakt, en misleiden zichzelf door te denken dat zij hun verloren kapitaal binnen korte tijd kunnen herwinnen. In maart 2009 zal echter duidelijk worden dat dit een illusie is. Zowel overheden als pensioengerechtigden zullen zich realiseren dat de oudedagsvoorziening van miljoenen mensen mogelijk niet betaald kan worden. Om grote sociale onrust te voorkomen zullen overheden genoodzaakt worden om, net als in Argentinië al gebeurd is, de pensioenfondsen te nationaliseren.
 
Collectief Trauma in 2009
Het voorjaar van 2009 wordt volgens LEAP/E2020 een periode van een 'groot collectief psychologisch trauma', als iedereen zich zal realiseren dat we gevangen zijn in een crisis die erger is dan de Depressie van de jaren '30 van de vorige eeuw, en dat er geen enkele ontsnappingsweg is. De impact die dit besef zal hebben op de mensen wereldwijd en de internationale beleidsmakers zal van beslissende invloed zijn op de volgende fase van de crisis. Sociale en politieke instabiliteit zullen zich dan namelijk meester maken van de hele wereld, geen land uitgezonderd.
 
Xander


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: