Zoeken
 


Psychotische Denkbeelden en Hun Mogelijke Betekenis

Laatste wijziging: zaterdag 20 maart 2010 om 21:54, 6012 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 20 maart 2010

Binnen het Psychose Anders-kader wordt verondersteld dat mensen niet zomaar gek worden, maar dat er allerlei (niet-fysieke) redenen zijn waardoor mensen de controle over hun gedachten gedeeltelijk of tijdelijk verliezen. Ook is de mate waarin iemand ‘gek’ doet sterk afhankelijk van de manier waarop je ernaar kijkt.

Als iemand denkt dat hij Jezus is, dan kun je denken: “die is gestoord”, of je kunt denken: “Hij heeft iets meegemaakt waardoor hij zich zo bijzonder voelt als Jezus” of  “Hij wil zich graag bijzonder voelen ter compensatie van een gevoel van minderwaardigheid”.

Of je iemand gek vindt of niet hangt vaak af van je eigen realiteitskader. Hieronder volgen een aantal populaire ‘gekke’ dingen die mensen kunnen zien of doen tijdens een psychose. Wellicht bieden deze begeleidende woorden een ingang om de ‘gekte’ wat minder gek en zelfs betekenisvol te kunnen gaan vinden.

Sharon heeft daartoe een video van Sean Blackwell in het Nederlands toegankelijk gemaakt door de tekst te vertalen.  De vertaling is met toestemming van Sean Blackwell zelf gemaakt. De oorspronkelijke engelstalige video is terug te vinden op Why You Think You are Jesus.

De bijborende plaatjes zijn ook afkomstig van deze video.

Waarom JIJ denkt dat je JEZUS bent; de spirituele ‘waanideeën’ van de bipolaire (lees: psychotische) stoornis

Volgens de psychiatrie is één van de sterkste aanwijzingen dat je aan een bipolaire stoornis lijdt wanneer je waanideeën begint te krijgen. Volgens psychiaters wordt ieder waanidee veroorzaakt door een chemische onbalans waar je hoogstwaarschijnlijk de rest van je leven medicijnen voor moet slikken.

Als je echter een nadere blik werpt op het type waanidee dat mensen hebben, zijn de meest voorkomende zeer spiritueel van aard. Ik heb al eerder enkele van deze zogenaamde waanideeën geïntroduceerd in; ‘Is bipolaire manie spirituele verlichting?’.

Deze keer geef ik weer wat ik zelf denk over wat sommige van de wortels zijn van deze waanideeën en waarom ze zo vaak voorkomen.

Zoals je zult zien, zijn de meeste van de zogenaamde waanideeën naar mijn idee geen willekeurige connecties in een kapot brein maar komen deze voort uit de complexe relatie tussen ziel en ego.

1. Je bent dood of stervend

Het meest voorkomende waanidee dat mensen hebben wanneer ze voor het eerst in een psychose terechtkomen, is waarschijnlijk dat ze dood zijn of stervend. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want op een bepaalde manier, is dit inderdaad het geval. Zoals ik in het eerste deel van deze serie, ‘De ECHTE oorzaak van de bipolaire stoornis’,  vermeldde, is de oorzaak van een acute psychose altijd het uiteenvallen van je ego of valse zelf. Waar ik echter niet over gesproken heb, is simpelweg hoe het voelt wanneer dit uiteenvallen van het ego of valse zelf plaatsvindt.

Allereerst voel je je compleet anders; helemaal niet die zelf die je je hele leven gekend hebt. Een deel van dat zelf, is je valse zelf dat bestaat uit alle gedachten en ideeën waarvan je van jezelf weet dat ze bij je horen; het egodeel van jou.

Dus tijdens het uiteenvallen van het ego, wanneer al het valse zelf (of dit deel van een energieniveau) je eenvoudigweg lijkt te verlaten, voel je je zó anders dan hoe je je ooit hebt gevoeld dat het gemakkelijk is te veronderstellen, zoals ikzelf deed, dat je in feite dood bent of stervend.

Als je psychose zich op een gezonde manier completeert, zal veel van je valse zelf of ego sterven en waar je mee achter blijft, is een gevoel dat je veel lichter bent en minder beperkt dan je daarvoor was.

2. Je bent Jezus of een Messias

Na het denken dat je dood of stervende bent, is denken dat je Jezus of een soort Messias bent, waarschijnlijk het op één na vaakst voorkomende waanidee. Waarom zouden zoveel mensen dat denken?

Vergeet niet dat wanneer het ego of valse zelf uit elkaar valt, datgene wat bij je blijft je ware zelf of ziel is. Wanneer ons ego de controle heeft over zaken, hebben we het gevoel dat we op de één of andere manier tekort schieten. We moeten onszelf op een bepaald niveau verbeteren om ons bestaan te rechtvaardigen. Om dit te bewerkstelligen, moeten we iets worden wat we niet zijn. De ambitie van ons ego of valse zelf is om onszelf op een bijna kunstmatige manier op te bouwen.

Hoe voelen we ons wanneer dit ego wegvalt? We voelen ons perfect, grenzeloos, heilig. We ruilen feitelijk het waanidee van het ego dat we eigenlijk mislukt zijn in voor iets dat behoorlijk het tegenovergestelde is. Overspoeld door dit gevoel van perfectie en heiligheid en zonder het rationele, egoïstische brein dat ons iets anders vertelt, is het heel gemakkelijk om de conclusie te trekken dat we Jezus zijn geworden. Immers het krachtigste symbool uit onze cultuur van heiligheid en perfectie.

Niet iedereen ziet zichzelf als Jezus; mensen van andere religieuze tradities of met andere culturele achtergronden, identificeren zich vaak met een ander religieus figuur.

Mensen met de Islamitische traditie zouden zich bijvoorbeeld kunnen identificeren met Mohammed of zien zichzelf als een andere profeet. Als vrouwen zichzelf niet zien als de Messias of Jezus, zien ze zichzelf als de moeder van Jezus of de Messias.

3. Je bent alwetend

Het derde waanidee is dat we op de één of andere manier alwetend zijn.

In onze alledaagse realiteit hebben de meeste van ons het gevoel dat we eigenlijk nooit genoeg lijken te weten. Het lijkt alsof wat we ook doen, we het leven gewoon niet snappen zonder nog meer informatie. Echter, wanneer het ego uit elkaar valt, houden we de emotie en intuïtie van de ziel over die ons vertellen dat alles is zoals het zou moeten zijn en in dit moment is er een sensatie van compleetheid.

Tegelijk met deze compleetheid komt de gewaarwording van perfecte kennis; een gevoel dat je alles weet dat er te weten valt maar op de één of andere manier niet in woorden kunt uitleggen. Het is alsof je één gigantische, nucleaire Aha!-ervaring beleeft.

4. Je moet de wereld redden

Ervan uitgaande dat je je voelt als een heilige Messias en in het bezit bent van al deze perfecte, alwetende informatie… Wat valt er te doen?

De wereld redden natuurlijk! Op dit punt raken veel mensen geobsedeerd door bepaalde sociale kwesties zoals bijvoorbeeld dakloosheid, armoede, het broeikaseffect. Anderen voelen de drang hun eigen religieuze tekst te schrijven.

5. Je zit in een film

De film ‘The Truman Show’ is waarschijnlijk de meest genoemde referentie die ik gehoord heb wanneer ik mensen vroeg hoe ze hun psychose hadden ervaren. Dit komt waarschijnlijk niet als een verassing want niet alleen valt ons ego uit elkaar; onze zintuigen worden levendiger. We worden ook gevoeliger voor andere mensen en zijn beter in staat te lezen hoe ze zich voelen.

Eén van de eerste dingen die je opvallen wanneer je in een psychose komt, is dat de zogenaamde ‘normale’ mensen in je omgeving tot op een bepaalde hoogte vrijwel allemaal acteren. Ze verbergen allemaal hun ware emoties en proberen te passen in de rol die ze zich in de maatschappij hebben aangemeten.

Wanneer je de wereld op deze manier ziet, ga je gemakkelijk geloven dat je in een film zit. Vooral zo één als ‘The Truman Show’ waar iedereen overduidelijk nep is en acteert.

Toch ervaren veel mensen op hetzelfde moment eveneens de sensatie dat alles simpelweg perfect is. Gewoon zoals het is. De psychiaters, de inrichting… Veel mensen in een manie gaan zelfs graag naar de psychiatrische inrichting. Ze denken; ‘Alles komt perfect in orde met mij. Het maakt allemaal deel uit van Gods plan en alles gebeurt en ontvouwt zich zoals het bedoeld is te gebeuren.’

En op deze manier verschilt het gevoel in een film te zitten niet zo heel veel van datgene dat duizenden jaren geleden over het leven werd geschreven in de oude Hindu-inscripties in India; de Veda’s. Hierin staat beschreven dat het leven een goddelijk toneelstuk is.

6. Mensen zijn engelen of demonen

Ook al kan de ervaring zeer heilig zijn; deze kan ook zeer verwarrend zijn en vaak zijn we er niet zeker van wat we vervolgens moeten doen. Vaak zoeken we hulp. Maar wanneer we op zoek zijn naar hulp, zoeken we niet degene die de leiding heeft of naar het naamkaartje van iemand. We zoeken naar mensen die van ons zullen houden.

En om hier achter te komen, kijken we mensen recht in de ogen. Als hun gezicht open is en we zien liefde in hun ogen, zien we een engel voor ons. Maar als die persoon oordelend naar ons kijkt, analyserend, ons probeert te controleren of manipuleren of onze heilige ervaring afkeurt, zien we een demon en willen we niks met hem te maken hebben.

7. Je wordt getest door God

Voor mij was het opvallendste waanidee dat mensen hebben, het gevoel dat ze getest worden door God. En bij iedereen is deze test opvallend hetzelfde. Ga je door op het materiële niveau van deze realiteit of kies je een hogere spirituele dimensie van bestaan? En met deze keuze red je misschien alleen jezelf maar in sommige situaties voelen sommige mensen bij het maken van deze beslissing dat ze hun familie redden of zelfs de volledige planeet.

En bij het maken van deze beslissing een hogere dimensie te kiezen, zal het voelen als een vorm van rituele zelfmoord van de persoon. Maar niet alsof je je leven wilt beëindigen vanwege de pijn van het bestaan.

Het is eerder het opofferen van jóúw leven voor het grotere goed. Zoals Jezus zichzelf toestond zich te laten kruisigen in plaats van proberen te ontsnappen. Veel van dit soort pogingen lijken vrij subtiel en absurd maar andere kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dit bevestigt opnieuw mijn punt dat als je wilt proberen door een psychose heen te komen, er tenminste twee mensen aanwezig moeten zijn om je ten alle tijden bij te staan en te beschermen.

Voor mij was het simpelweg een lichtknop omzetten in een hotel wat mijn persoonlijke vernietiging zou betekenen. Mijn nicht probeerde door het raam van ons appartement te springen. En er is iemand die ik ken die probeerde iedereen die in het vliegtuig zat waarmee hij reisde naar de hogere spirituele dimensie te brengen door hoog in de lucht het toilet door te trekken.

Hoe gek al deze acties ook mogen klinken, gebruikt niemand van ons vandaag de dag medicatie.

8. Je droomt

Als we er op deze manier naar kijken, is het dan verbazingwekkend dat het leven op een droom begint te lijken? Is het verbazingwekkend dat we de realiteit gaan testen? Wanneer we een acute psychose doormaken, zijn we Alice en zijn we héél diep het konijnenhol ingegaan.

Dus om alles op te sommen; eerder dan dat we een chemische onbalans hebben door een slecht functionerend brein, representeren al deze zogenaamde ‘waanideeën’ jóúw realiteit van deze ongewone staat van bewustzijn en op deze manier zijn het helemaal geen waanideeën.

Ik zie ze zelf in feite als de geboorte van iets vrij diepgaands; de ontwaking van ons Christusbewustzijn. En zoals met alle geboortes, kan dit proces vrij rommelig en ingewikkeld zijn.

Wanneer het ego opnieuw ‘online’ komt, zijn mensen behoorlijk angstig door wat er met hen gebeurd is. Sommigen ervaren een diepe isolatie in deze wereld en hebben het verlangen terug te keren naar de andere zijde.

En dan zijn er mensen die simpelweg niet in staat zijn de ervaring los te laten. Zij hebben wat normaalgesproken ‘grootheidswaanzin’ wordt genoemd. Hierdoor herinneren mensen hun ervaring niet symbolisch als de ontwaking van hun eigen Christusbewustzijn.

Met grootheidswaanzin zien mensen hun ervaring als concreet. Ze zijn de Christus en superieur aan alle anderen.

Het is echter mijn geloof dat met liefde, ondersteuning en een beetje begeleiding mensen met deze waanideeën gaan

begrijpen dat de ware kracht van de ontwaking van het Christusbewustzijn komt met het herkennen van de ontwaking van het Christusbewustzijn in anderen en het meer verbinden met andere mensen op een opener en liefdevollere manier.

En wanneer dat gebeurt, zal de spirituele evolutie van iemand met een bipolaire (psychotische) stoornis de spirituele evolutie worden van ons allemaal.Bron: psychoseanders

Voeg toe aan: