Zoeken
 


Commissie 9 / 11 werd gewaarschuwd niet te diepgaand te onderzoeken

Laatste wijziging: zaterdag 20 maart 2010 om 20:57, 4794 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 20 maart 2010

Uit gelekte vertrouwelijke documenten is gebleken dat hoge ambtenaren uit de voormalige Amerikaanse regering een 9 / 11 onderzoekscommissie heeft gewaarschuwd voor te diepgaande onderzoeken bij de terreuraanslagen.

In een brief, verkregen door de American Civil Liberties Union (ACLU), werd de 9 / 11 commissie geweigerd toestemming om terreurverdachten te ondervragen, waarbij de Bush regering benadrukte dat als de commissie dat zou doen zij een "grens" zouden “passeren en de inspanningen van de regering belemmeren ter bescherming van de natie.

Onder verwijzing naar de noodzaak om "de nationale veiligheid te beschermen, waaronder de bescherming van Amerikanen tegen toekomstige terreuraanslagen", eiste de ambtenaren van de commissie om geen verdere pogingen te doen bij het uitvoeren van een diepgaander onderzoek naar de terroristische aanslagen van 11 september.

"Als de ambtenaren van de Verenigde Staten die verantwoordelijk zijn voor de rechtshandhaving, defensie en inlichtingendienst functies van de regering, dringen wij er bij uw commissie op aan niet verder te gaan met het voorgestelde verzoek om deel te nemen aan de ondervraging van gevangenen", aldus de brief.

De waarschuwingsnota, gedateerd 6 januari 2004, is ondertekend door de voormalige procureur-generaal John Ashcroft, minister van Defensie Donald Rumsfeld en CIA directeur George Tenet.

De 9 / 11 commissie werd in november 2002 opgericht ter voorbereiding van een volledig verslag over de omstandigheden rond de aanslagen die nog steeds gehuld gaan in een sfeer van wantrouwen.

Het naar buiten brengen komt als volgens een recente enquête een kwart van de Amerikaanse volwassenen geloven dat de terreuraanslagen in 2001 werden gefabriceerd.

De brief staat op pagina 26 van de set documenten die door de ACLU openbaar zijn gemaakt.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: