Zoeken
 


Bestaat planeet X?

Laatste wijziging: zaterdag 13 maart 2010 om 16:17, 3524 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 13 maart 2010

Het zonnestelsel bestaat uit acht planeten: de vier binnenste planeten en vier grote gasplaneten. Maar misschien bestaat er een negende planeet. Deze negende planeet – planeet X – ligt ver buiten de baan van Neptunus en is groter dan Jupiter. Er zijn aanwijzingen dat zo’n planeet bestaat.

De afgelopen 250 miljoen jaar stierven veel organismen op aarde uit, zoals 65 miljoen jaar geleden. Mogelijk zorgden komeetinslagen hiervoor. Het kan zijn dat een zwaar object aan de rand van het zonnestelsel een storende factor is, en zo nu en dan kometen in de Oortwolk een duw geeft. Deze kometen vliegen dan rakelings langs de binnenste planeten, zoals de aarde.

Sedna
Maar er is meer. Enkele jaren geleden werd de dwergplaneet Sedna ontdekt. Sedna heeft een erg lange en zeer elliptische baan om de zon. Soms is de afstand tot de zon 76 astronomische eenheden (76 keer de afstand aarde-zon), maar op het verste punt is de afstand 975 astronomische eenheden. Over een rondje om de zon doet Sedna 10.500 tot 12.000 jaar.

De ontdekker van Sedna, Mike Brown van Caltech, is van mening dat de locatie van Sedna niet klopt. “Sedna hoort daar niet te zijn”, zegt hij op de website van Discover Magazine. “Het object komt niet dicht genoeg in de buurt van de zon om beïnvloed te worden door deze ster. Sedna wordt ook niet beïnvloed door andere sterren.”

Bron / Lees verder scientias.nlVoeg toe aan: