Zoeken
 


Helft van voedselhulp Somalië wordt misbruikt

Laatste wijziging: donderdag 11 maart 2010 om 12:39, 1570 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 maart 2010

Naar schatting de helft van alle voedselhulp voor Somalië eindigt in de handen van corrupte tussenpersonen, moslimextremisten en plaatselijk personeel van het VN-voedselprogramma WFP.

Dat staat in een nog niet openbaar gemaakte studie in opdracht van de VN-veiligheidsraad. The New York Times heeft het rapport ingezien en er gisteren over gepubliceerd.

De samenstellers van het rapport vinden de problemen in de voedselhulpverlening dermate ernstig dat zij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon adviseren om een onafhankelijk onderzoek te openen naar de activiteiten van het WFP in Somalië. De onderzoekers zinspelen volgens The New York Times op een rigoureuze hervorming van het distributiesysteem voor het voedsel, om te breken met het „corrupte kartel” van Somalische distributeurs.

In totaal 3,3 miljoen Somaliërs ontvingen vorig jaar voedsel van het WFP, zo meldt de VN-organisatie zelf. Dat is naar schatting eenderde tot de helft van de totale Somalische bevolking. Het voedsel was zo’n 485 miljoen dollar (357 miljoen euro) waard.

Bron / Lees verder: Nrc.nl

Zie ook: 'Waar Haïti-geld is, maakt me geen bal uit'Voeg toe aan: