Zoeken
 


VS runt internationaal netwerk van geheime detenties

Laatste wijziging: dinsdag 9 maart 2010 om 12:35, 2501 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 9 maart 2010

Een VN-rapport over het bestaan van geheime detentiecentra in landen over de hele wereld legt het grootste deel van de verantwoordelijkheid bij de VS en de Central Intelligence Agency.

Het rapport zegt dat de CIA, onder het mom van bestrijding van terrorisme, tientallen geheime gevangenissen in het buitenland runt waar verdachten van terrorisme worden vastgehouden, was op zaterdag in een Deutsche Welle artikel te lezen.

Het VN-rapport beschuldigt de Verenigde Staten dat het een "internationaal netwerk" heeft gecreëerd om iedereen in detentie te houden die zij als potentiële vijanden beschouwen.

Volgens Deutsche Welle bestaan de geheime gevangenissen in meer dan 66 landen.

Deze landen zijn inclusief Algerije, Egypte, India, Rusland, Soedan en Zimbabwe waar verdachten en dissidenten worden vastgehouden in geheime faciliteiten.

Polen en Roemenië worden beschuldigd van het onderdak bieden aan de geheime CIA gevangenissen op hun bodem.

Het rapport stelt verder dat de VS de gevangenen voor ondervraging naar landen als Ethiopië, Djibouti, Egypte, Jordanië, Marokko, Pakistan, Syrië en zelfs Thailand verplaatst.

Volgens het VN-rapport worden in Israël Palestijnse gevangenen vastgehouden in geheime detentie onder de "illegale strijder" wet.

Het VN-rapport zegt dat terwijl het bestaan van de geheime gevangenissen over de hele wereld de menselijke en de internationale rechten schendt zij een "ernstig probleem op een wereldwijde schaal introduceren".

"Als hulpmiddel op een wijdverspreide of systematische wijze zou geheime detentie de drempel bereiken van een misdaad tegen de menselijkheid", stelt het rapport.

Vier speciale VN-rapporteurs Martin Scheinin, Manfred Nowak, Shaheen Sardar Ali en Jeremy Sarkin hebben bijgedragen aan het rapport.

Het rapport werd verwacht deze maand in Genève onderzocht te worden maar de getoonde weerstand door sommige landen hebben het proces uitgesteld tot juni.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: