Zoeken
 


Duits hooggerechtshof torpedeert bewaarplicht

Laatste wijziging: dinsdag 2 maart 2010 om 13:15, 3323 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 maart 2010

AMSTERDAM - Het hoogste Duitse gerechtshof heeft een streep gezet door de bewaarplicht van telecomgegevens. De omstreden maatregel is in zijn huidige vorm ongrondwettig.

Dat bepaalde het constitutionele hof in Karlsruhe dinsdag, zo melden Duitse media. In Duitsland worden sinds 2008 alle verkeersgegevens van telefoongesprekken en internetgebruik een half jaar opgeslagen. De gegevens moeten helpen om criminaliteit en terrorisme te bestrijden.

Volgens het gerechtshof is de maatregel, die voortvloeit uit Europese regelgeving, in strijd met de Duitse grondwet. Om daar verandering in te brengen, zouden strengere voorwaarden moeten worden gesteld aan inzage en beveiling van de gegevens, en moet het gebruik van de informatie transparanter worden.

Over de Duitse uitwerking van de Europese maatregel waren bij het hof ruim 35 duizend klachten binnengekomen. Nooit eerder leidde een maatregel tot zo veel bezwaren van burgers.

Bron / Lees verder: Nu.nlVoeg toe aan: