Zoeken
 


Psychiaters willen “boos zijn” psychische aandoening noemen

Laatste wijziging: maandag 22 februari 2010 om 16:40, 1764 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 februari 2010

Ligt uw woning vol met waardeloze rommel – oude tijdschriften, oud speelgoed van uw kinderen, artikels die jarenlang uit kranten knipte? Als u er moeite mee heeft dingen van weinig of geen waarde weg te gooien lijdt u misschien aan de hamsterstoornis.

'Hamsteren' is slechts een van de nieuwste psychische aandoeningen die zijn toegevoegd aan de psychiaterbijbel, ofwel de “Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders” (DSM), zoals de officiële naam luidt.

Andere nieuwe aandoeningen waarvoor misschien professionele hulp nodig is zijn overmatig eten – veel mensen die te dik zijn lijden eraan – en ‘cognitieve tempo stoornis’, dat heel erg op luiheid lijkt (symptomen zijn dromerigheid en traagheid).

Er is ook “intermitterend explosieve stoornis” waarbij de patiënt zo nu en dan ineens heel erg boos wordt.

Een van de meest bizarre voorgestelde toevoegingen wordt gedefinieerd als “opgewonden raken van tekeer gaan tegen pornografie”. Het wordt ook omschreven als het Whitehouse-syndroom, genoemd naar de activiste Mary Whitehouse, die tegen sex op TV was.

Het DSM is een dik boek dat alle psychische aandoeningen en de symptomen optekent. Als een aandoening er in staat wordt het gezien als een psychische ziekte.

Sommige nieuwe toevoegingen zijn echter controversieel, niet in het minst vanwege de vrees dat ze zullen leiden naar een verhoging van het aantal mensen dat medicijnen slikt die nutteloos of gevaarlijk zijn.

Het DSM wordt uitgegeven door de American Psychiatric Association en heeft wereldwijd zeer veel invloed.

Originele bron: dailymail.co.ukBron: zaplog.nl

Voeg toe aan: