Zoeken
 


Gaan we binnenkort een neanderthaler klonen?

Laatste wijziging: zaterdag 20 februari 2010 om 19:04, 1940 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 20 februari 2010

Loopt er binnenkort weer een neanderthaler op onze planeet rond? Het is niet onmogelijk, want wetenschappers beschikken bijna over voldoende DNA om deze uitgestorven mensensoort te klonen.

Het Max Planck Instituut begon in 2005 het DNA van een 30.000 jaar oude vrouw te ontrafelen. Nu de genetische code bijna compleet is, kunnen wetenschappers meer te weten komen over het leven van neanderthalers. En wie weet, misschien klonen ze een exemplaar.

DNA is een stuk eenvoudiger geworden dan een paar jaar geleden. Toen kostte het miljoenen en duurde het een jaar om DNA te onderzoeken. Vandaag doen we er nog amper twee dagen over. Eens we over DNA beschikken, is klonen mogelijk. Sommige wetenschappers denken dat we een neanderthaler zouden kunnen klonen door een menselijke cel aan te passen. Het gaat dan wel over duizenden tot miljoenen aanpassingen.

Het blijft natuurlijk wel de vraag of het ethisch verantwoord zou zijn om een neanderthaler te klonen. Volgens auteur Zach Zorich heeft de neanderthaler immers ook recht op mensenrechten. En hoe zou een neanderthaler reageren op onze maatschappij? (gb)Bron: hln.be

Voeg toe aan: