Zoeken
 


Griepprik is zinloos

Laatste wijziging: woensdag 17 februari 2010 om 15:20, 3945 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 17 februari 2010

Er is geen bewijs dat de griepprik die jaarlijks aan 60-plussers en andere risicogroepen wordt uitgedeeld meer zin heeft dan de gewone hygiënemaatregelen zoals het regelmatig luchten en handen wassen. Dat concludeert de organisatie Cochrane Collaboration. De onderzoekers vergeleken data van 40 wereldwijde griepseizoenen.

Volgens het instituut – dat regelmatig onderzoek doet naar de effecten van gezondheidszorg – biedt de griepprik niet meer bescherming dan de goedkopere hygiënemaatregelen. “Wat wij hebben gezien is dat het griepvaccin op z’n best een heel klein effect kan hebben,” vertelt onderzoeker Thomas Jefferson.

Het is niet de eerste keer dat Cochrane Collaboration het nut van de griepprik in twijfel trekt. De organisatie deed vier jaar geleden hetzelfde.

In Nederland heeft iedereen die boven de 60 is of tot een risicogroep behoort jaarlijks recht op een griepprik. De prik moet mensen beschermen tegen complicaties tijdens de griep zoals bijvoorbeeld longontsteking.

Bronmateriaal: "'Influenza vaccine has no effect': study" - Thelocal.se
"Griepprik" - RIVM.nl



Bron: scientias.nl

Voeg toe aan: