Zoeken
 


Een nieuwe kinderziekte in de maak

Laatste wijziging: maandag 15 februari 2010 om 09:18, 2278 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 15 februari 2010

Er is een nieuwe kinderziekte in de maak: ‘Temperament-disregulatie met disforie’. De aandoening staat nog niet in het oude handboek met psychiatrische diagnoses, DSM-IV, maar wel in de voorlopige versie van het nieuwe handboek, schrijft de wetenschapsredactie. Kinderen die minstens driemaal per week buitenproportioneel fel reageren op ‘gewone stressoren’ hebben de aandoening. Tussen de uitbarstingen door zijn de kinderen prikkelbaar, of boos, of somber. TDD (er is al een afkorting) staat onder de Mood Disorders.

De voorlopige versie van de DSM-V, het beroemde handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders is deze week online gezet. Iedereen kan tot 20 april commentaar leveren op de site. Deskundigencommissies gaan daarna nog twee jaar wikken en wegen, en er is tijd voor aanvullend onderzoek. De Amerikaanse vakvereniging van psychiaters zal, als alles volgens plan verloopt, de DSM-V uiteindelijk in mei 2013 publiceren, na 13 jaar vergaderen.

De vorige versie DSM-IV is gezaghebbend, maar ook bekritiseerd.

Het boek heeft eenduidigheid gebracht en zo het onderzoek in de psychiatrie vooruit geholpen. Maar patiëntenorganisaties zien invloed van de farma-industrie op de criteria voor een diagnose. En dan is er nog een probleem: in de praktijk overlappen ziektebeelden vaak. Psychiaters die met patiënten werken vinden de onderverdeling onwerkbaar.

Zij zullen de aanpassingen in het autisme-hoofdstuk wel waarderen. Het verschil tussen de stoornis van Asperger, autistische stoornis, desintegratiestoornis van de kinderleeftijd, de stoornis van Rett en de pervasieve ontwikkelingsstoornis (bekend als PDD-NOS) komt te vervallen. Het valt straks allemaal onder autisme-spectrumstoornis.

Aanpassingen (en zeker afschaffingen) leveren discussies op onder mensen die met de aandoening zijn gediagnostiseerd. Op diverse asperger-fora zijn discussies over het plan ontstaan. Hoogleraar antropologie Roy Richard Grinker verdedigt in de New York Times het idee om de diagnose Asperger af te schaffen.Bron: nrcnext.nl

Voeg toe aan: