Zoeken
 


2009 begint een seconde later

Laatste wijziging: woensdag 17 december 2008 om 15:58, 1448 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 17 december 2008
klok
 
2008 gaat het langste jaar sinds 1992 worden. Niet alleen had dit jaar al een schrikkeldag, met Oud en Nieuw zal er ook nog een schrikkelseconde worden toegevoegd. Dat heeft de internationale organisatie die de officiële tijd bijhoudt bekendgemaakt.
 
In de nacht van 31 december op 1 januari zal er om middernacht in de universele tijd (00:59:59 onze tijd) officieel een seconde worden toegevoegd. De klok zal naar 60 springen voordat hij doortikt naar de 00.
 
De schrikkelseconde is nodig omdat de atoomklokken iets achterlopen met de daadwerkelijke draaiing van de aarde. Omdat de aarde ieder jaar iets minder snel draait, moet de atoomtijd, die gewoon onafhankelijk blijft doortikken, worden aangepast.
 
Zonder de aanpassing zouden satellietverbindingen voor GPS of mobiele telefoons niet goed werken. De meeste computers en mobiele telefoons die met de atoomtijd werken, zullen de aanpassing gewoon automatisch verwerken.
 
Schrikkelseconden worden sinds 1972 met enige regelmaat toegevoegd. Dat jaar werden er meteen twee toegevoegd, één in juni en één in december. De laatste keer dat een schrikkelseconde werd toegevoegd, was in 2005.


Bron: takecarenow

Voeg toe aan: