Zoeken
 


Belasting of verbod op samenzweringstheorieën

Laatste wijziging: zondag 14 februari 2010 om 17:39, 1558 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 14 februari 2010

Behoort u ook tot de mensen die denken dat president Kennedy en Martin Luther King door de geheime diensten werden vermoord? Of dat de bemande maanlanding nooit heeft plaatsgevonden? Of dat de ”klimaatcatastrofe” oplichterij is? Dan kleedt u zich maar eens lekker warm aan. Want een adviseur van de o zo goede Amerikaanse president Barack Obama heeft voorgesteld om zulke theorieën te verbieden, te belasten en/of de waarheidzoekenden te ondermijnen en van hun mening af te brengen. Het voorval geeft al diegenen gelijk, die Obama vanaf het begin al als een nachtmerrie hebben beschouwd.

Obama-adviseur wil samenzweringstheorieën verbieden? Te gek. Dan is eindelijk het verhaal van Obama respectievelijk Osama en de 19 rovers afgesloten, die er op 11 september 2001 op uittrokken om de wereldmacht VS aan te vallen. Of de samenzweringstheorieën over de massavernietigingswapens van Saddam Hussein, die nooit werden gevonden. Of de theorieën dat Iran binnenkort een atoombom kan bouwen. Maar men voelt het al aankomen: deze samenzweringstheorieën worden natuurlijk niet bedoeld. Veelmeer zijn die theorieën in het vizier van totalitaire politici, die de waanzin van de overheid steeds opnieuw als samenzweringstheorie ontmaskeren.

"Vele miljoenen mensen geloven in samenzweringstheorieën", heet het in het document van de officiële samenzweringstheoreticus Cass R. Sunstein (foto), de huidige chef van Obama's Office of Information and Regulatory Affairs. Sunstein is professor in de rechten aan de Harvard Law School, waar Barack Obama van 1988 tot 1991 studeerde. Zijn dubieuze document maakte hij in 2008, wat voor hem wellicht een aanbeveling als regeringsadviseur was. Maar wacht even - zo begint er alweer een samenzweringstheorie!

En dat willen we uiteraard niet. Want samenzweringstheoretici geloven, aldus Sunstein, "dat machtige mensen samengewerkt hebben om de waarheid over enkele belangrijke zaken of vreselijke gebeurtenissen te onderdrukken". Nou ja zeg: dat is natuurlijk complete onzin. Per slot van rekening werken de machtigen van deze aarde iedere dag uitsluitend voor de waarheid, de waarheid en nogmaals de waarheid. En niet te vergeten het welzijn van de mensheid. "Diegenen die in samenzweringstheorieën geloven, kunnen serieuze risico's teweegbrengen, inclusief de risico's van geweld." Dat is ook zo. Men hoeft alleen maar te denken aan bruten zoals de samenzweringstheoreticus George W. Bush.

Eerst echter zou men de omstandigheden moeten kennen waaronder samenzweringstheorieën gedijen, zeggen Sunstein en zijn coauteur Adrian Vermeule. Daarbij kunnen we de beide helpen: "samenzweringstheorieën" bloeien altijd dan, wanneer de officiële samenzweringstheorieën zó miserabel zijn, dat werkelijk echt geen mens ze meer gelooft en de mensen zoeken naar betere verklaringen. En omdat de verspreiders van de officiële samenzweringstheorieën zich in hun verwachtingen zien bedrogen, willen ze ongemakkelijke meningen wettelijk onderdrukken of op een andere manier ondermijnen. De tweede uitdaging bestaat erin om manieren te vinden hoe zulke samenzweringstheorieën ondermijnd kunnen worden, heet het in het document.

Wat te denken van dit idee: gewoon een keer de waarheid vertellen! Nee toch. Dat gaat namelijk überhaupt niet. Het VS-imperium zou uiteenvallen door de waarheid - vooral door de waarheid over de 11e september. De leugens van de Amerikaanse geschiedenis zijn wezenlijk, of het nu de leugens over de ondergang van de Maine in 1898, over Pearl Harbor in 1941, de moord op Kennedy in 1963 of gewoon over 11 september 2001 zijn. De leugens en ensceneringen zijn een vast onderdeel en een rechtvaardiging voor de eigen historie en het eigen handelen. Daarom moeten ze verdedigd worden, en dan kent de fantasie geen grenzen. "We kunnen ons een serie mogelijke maatregelen voorstellen", schrijven de auteurs:

 · De regering zou samenzweringstheorieën kunnen verbieden.

· De regering zou een soort financiële of andere belasting kunnen opleggen aan de verspreiders van samenzweringstheorieën.

Het beste zou echter de "levensbeschouwelijke infiltratie van extremistische groepen". Met "extremistische groepen" wordt wederom niet de Amerikaanse regering bedoeld, maar mensen die zo hun eigen ideeën hebben over de wereldgeschiedenis. Vuistregel: wie de leugens van de Amerikaanse regering niet gelooft, moet gewoon wel een extremist zijn. "We stellen een speciale tactiek voor om de harde kern van extremistische groepen die de samenzweringstheorieën verspreiden, open te breken", fantaseren Sunstein en Vermeule. Daarbij moet twijfel over de "samenzweringstheorie" gezaaid en zo diens gewenste splitsing bereikt worden. Agenten van de regering zouden zich in chatrooms en sociale netwerken kunnen begeven om de samenzweringstheorieën "te ondermijnen".

Daarmee was de man mogelijk rijp voor een grote carrière bij president Obama.

 Bron: hetvrijevolk

Voeg toe aan: