Zoeken
 


Archeologen leggen mythisch liefdesverhaal bloot

Laatste wijziging: donderdag 11 februari 2010 om 12:32, 3398 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 februari 2010

Onderzoekers hebben nabij Tezpur in India een geheime kamer gevonden. Waarschijnlijk is de kamer gebouwd door koning Bana om er zijn geliefde dochter te verstoppen voor de kleinzoon van Krishna. Volgens archeologen kan dit wel eens het bewijs zijn dat de echtheid van het legendarische liefdesverhaal van Aniruddha en Usha vaststelt.

De kamer maakt deel uit van een tempel en is ondergronds gebouwd. “We zijn min of meer zeker dat deze tempel door koning Bana is gebouwd,” vertelt onderzoeker Bimal Sinha. “De ondergrondse kamer in het heiligdom is het interessantste gedeelte en kan wel eens door de koning gebouwd zijn om er zijn tot over haar oren verliefde dochter te verstoppen.”

Er zijn veel legendes over koning Bana, maar die van zijn dochter is toch wel de bekendste. Usha is Bana’s enige dochter en uit angst dat zij de verkeerde man zal trouwen, bouwt de koning een fort waarin hij haar verstopt. Rondom het fort zijn slotgrachten van vuur. De restanten daarvan zijn nog steeds in Tezpur te vinden. Terwijl Usha daar vastzit, droomt ze over Aniruddha – de kleinzoon van god Krishna – en zonder hem ooit ontmoet te hebben wordt ze verliefd op hem. Haar beste vriendin Chitralekha maakt op basis van haar beschrijving van deze prins een portret. Dankzij de magische krachten van Chitralekha kunnen de prins en prinses elkaar ontmoeten. Ze trouwen stiekem, maar dan komt de koning erachter. Hij gooit Aniruddha in de gevangenis en Usha komt in een geheime kamer te zitten. Als god Krishna hoort dat zijn kleinzoon in de gevangenis zit, valt hij Bana aan en verslaat hem.

Bron / Lees verder op scientias.nlVoeg toe aan: