Zoeken
 


Geluid laat voorwerpen zweven

Laatste wijziging: zondag 24 januari 2010 om 13:52, 3549 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 24 januari 2010

Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft een bijzondere ontdekking gedaan. De onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben namelijk de methode gevonden om akoestische levitatie op te wekken. De manier om met behulp van geluidsgolven objecten te laten zweven is gepubliceerd in de nieuwste editie van het tijdschrift 'the Journal of the Acoustical Society of America'.

Door een schel geluid via een buis te laten samenpersen wordt voldoende druk opgewekt om voorwerpen op te tillen. De methode is speciaal ontwikkeld om buitenaards stof van voorwerpen te verwijderen.

Buitenaardse missies op de maan en Mars worden geplaagd door vuil en stof. Dit blijft vastzitten op astronauten en de geavanceerde wagentjes die over het oppervlak rijden. Water om de boel schoon te maken ontbreekt, zodat wetenschappers naar een andere oplossing moesten zoeken.

Door zonnewind en UV-licht op de maan wordt statische elektriciteit opgewekt. Hierdoor blijft het scherpe stof overal aan vastzitten, zelfs aan astronautenpakken, waarna het zich vervolgens een weg baant door de luchtsluizen in de handschoenen. Ook blijft het stof kleven aan de zonnepanelen die de rovers en overige instrumenten van stroom moeten voorzien.


Nu is het nog wachten op de eerste zwevende mens...Bron: fok.nl

Voeg toe aan: