Zoeken
 


Oudste Hebreeuwse tekst gevonden

Laatste wijziging: vrijdag 8 januari 2010 om 19:05, 4278 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 8 januari 2010

Israëlische wetenschappers zeggen het oudste Hebreeuwse schrift ooit gevonden te hebben. Op een potscherf van 3.000 jaar oud staan vijf zinnen, die onlangs werden ontcijferd als Hebreeuws.

De potscherf werd anderhalf jaar geleden gevonden bij de archeologische site Khirbet Qeiyafa, ongeveer dertig kilometer ten westen van Jeruzalem. Volgens de overlevering zou in het dal hier het gevecht tussen David en de reus Goliath plaats hebben gevonden.

Met behulp van C14-datering is vastgesteld dat de tekst op de potscherf dateert uit de tiende eeuw voor Christus. Daarmee zou de tekst ongeveer duizend jaar ouder zijn dan de Dode Zeerollen.

Gezien de ouderdom van de potscherf met Hebreeuwse tekst, houden archeologen het nu voor mogelijk dat de bijbel eerder werd geschreven dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de wetenschappers lijkt de tekst erg op enkele teksten in de bijbel, maar is de tekst duidelijk niet een kopie van een bijbeltekst. Vrij vertaald betekent de tekst op de potscherf:

1' you shall not do [it], but worship the [Lord].
2' Judge the sla[ve] and the wid[ow] / Judge the orph[an]
3' [and] the stranger. [Pl]ead for the infant / plead for the po[or and]
4' the widow. Rehabilitate [the poor] at the hands of the king.
5' Protect the po[or and] the slave / [supp]ort the stranger.
--- vertaling: Science Daily)

Volgens wetenschapper Gershon Galil van de Universiteit van Haifa is met zekerheid te stellen dat het om een Hebreeuwse tekst gaat, omdat veel woorden uit de tekst in andere regionale talen niet voorkomen.Bron: historiek.net

Voeg toe aan: