Zoeken
 


Straling Securityscan en Bodyscan brengen schade toe aan DNA

Laatste wijziging: donderdag 7 januari 2010 om 19:42, 5530 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 7 januari 2010

securityscan moet niet worden verward met een bodyscan, beiden brengen echter schade toe aan het DNA. De bodyscan maakt gebruik van röntgenstraling waarbij ook inwendige objecten kunnen worden getraceerd. Bij de securityscan kan een variant op de röntgenapparaat worden gebruikt, de backscatter-technologie of een andere techniek, de millimeterwave. De straling gaat door het kleding heen maar weerkaatst op het lichaam.

Stralingsschade
Van röntgenstraling is reeds lange tijd bekend dat het mutaties aan het DNA veroorzaakt en dat deze stralingsschade kan leiden tot kanker. Onnodige blootstelling dient dus vermeden te worden.

Een recente studie[1] heeft aangetoond dat ook de geringe straling van de securityscan (millimeterwave) schade geeft aan het DNA. De Terahertz straling die hierbij gebruikt word, bevind zich in het spectrum van electromagnetische straling tussen die van de magnetron en het infraroodgebied. 

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een model dat aantoont hoe terahertz golven het DNA kunnen beïnvloeden en waarom het bewijs hiervoor zo moeilijk te vergaren was. Deze straling komt ook voor in ons natuurlijke leefomgeving maar omdat de toepassing van deze technologie explosief zal toenemen, zullen we uiteindelijk gebombardeerd worden met deze schadelijke straling, ofwel in de vorm van THz- of röntgenstraling.

“Some studies reported significant genetic damage while others, although similar, showed none,” say Boian Alexandrov and colleagues and now think they know why. They have created a model to investigate how THz fields interact with double-stranded DNA and say that although the forces generated are tiny, resonant effects allow THz waves to unzip double-stranded DNA, creating bubbles in the double strand that could significantly interfere with processes such as gene expression and DNA replication. Terahertz waves are a natural part of environment, just like visible and infrared light. But a new generation of cameras are set to appear that not only record terahertz waves but also bombard us with them.


Toekomst röntgenapparaten?
Er wordt al gesuggereerd dat het nog veiliger zal zijn om röntgenapparaten (bodyscanners) in te zetten, om zodoende voorwerpen in het lichaam te traceren. Je mag als reiziger nu nog een scan weigeren maar dat wordt wel als verdacht gezien en daarom worden weigeraars onderworpen aan een ‘100-procentscontrole’, waaronder uitgebreide fouillering. Binnenkort zal deze optie hoogstwaarschijnlijk verdwijnen omdat het tegenwoordig trend is om veiligheid boven alles uit te laten gaan.

Overheid vrijwaart zich van eventuele schadelijke gevolgen
Als laatste wil ik nog een kanttekening plaatsen bij de overheid die zich in 2007 heeft gevrijwaard van alle eventuele schadelijke gevolgen die kunnen voortvloeien uit het scannen. Van Bommel (SP) heeft toentertijd vragen hierover voorgelegd Minister Hirsch-Ballin van Justitie. Hij is met name bezorgd over de straling die vrijkomt bij het scannen.

 "We willen weten waarom mensen die zich laten scannen, de overheid moeten vrijwaren voor eventuele negatieve gevolgen. Dat toont aan dat de Nederlandse overheid zelf ook een gezondheidsrisico ziet." En haalt aan dat Directeur Jan Steven van Wingerden van OD Security het vreemd vindt dat de Nederlandse overheid heeft gekozen voor een scanner die onnodig veel röntgenstraling produceert.


OD Security, voortgekomen uit het voormalige Delft Instruments, pleit voor een getrapt systeem om te voorkomen dat miljarden luchtvaartpassagiers onnodig gescand moeten worden. "Je moet in risiconiveaus gaan denken: laagrisico-passagiers hoeven niet gescand te worden, middelgroot-risicoreizigers gaan in een naaktscanner en bij hoog risico ga je naar een röntgenscanner."Bron: toymonk5

Voeg toe aan: