Zoeken
 


God, dat ben ik

Laatste wijziging: dinsdag 22 december 2009 om 14:45, 1936 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 22 december 2009

Het modern hersenonderzoek levert soms hele leuke resultaten op. Neem de vraag: "wat vindt God ervan?" Het antwoord op die vraag is hetzelfde als het antwoord op de vraag: "wat vindt je er zelf van?". Je kunt het niet echt een doorbraak noemen, maar het is wel iets dat geverifieerd is in wetenschappelijk onderzoek.

Nu kun je zeggen, dat niet god vindt wat ik vind, maar dat ik vind wat god vindt. Maar die vlieger gaat niet op, volgens hetzelfde onderzoek. Als je de meningen van mensen verandert, dan verandert ook de (veronderstelde) mening van god. Een goede truc om mensen van mening te laten veranderen, is door hen mee te laten doen aan een rollenspel waarin ze een andere dan hun eigen mening moeten verdedigen. Precies dat hebben diezelfde onderzoekers ook gedaan. En ja hoor, indien gevraagd naar de mening van god over bepaalde zaken, dan bleek die weer overeen te komen met de (nieuwe) mening van de proefpersonen. Hetzelfde effect trad niet op, heel significant dit, wanneer men de mening van andere mensen moest beoordelen. De beoordelingen van de mening van mensen werden nauwelijks beinvloed door de eigen meningswisselingen.

Er zijn ook scans gemaakt van de hersenen. Wanneer gevraagd naar de mening van andere mensen dan worden andere gebieden in de hersenen aangesproken dan wanneer men gevraagd werd naar de mening van god. Het gebied dat actief werd bij het inschatten van de mening van god was hetzelfde gebied dat actief werd wanneer men gevraagd werd naar de eigen mening.

Als je in de spiegel kijkt, zie je god.

door Henk EllermannBron: henkellermann.nl

Voeg toe aan: