Zoeken
 


Willem Middelkoop: 'Het is wachten op de volgende crisis'

Laatste wijziging: zondag 20 december 2009 om 17:50, 3316 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 20 december 2009

Mensen die ervan uitgaan dat de kredietcrisis achter de rug is en dat een periode van economische voorspoed in het verschiet ligt, komen van een koude kermis thuis. De volgende crisis is al weer in aantocht volgens Willem Middelkoop.

Wereldwijd hebben overheden het afgelopen jaar astronomische bedragen uitgegeven om de kredietcrisis te bestrijden en de financiële sector voor de ondergang te behoeden. 'De hartpatiënt heeft zijn laatste en zwaarste infarct op het nippertje gered. Het is wachten op de onafwendbare harttransplantatie. De patiënt komt niet meer van zijn hartbewaking en het feesten is voorgoed voorbij', beschrijft Middelkoop de huidige situatie van de bankensector.

Hij verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een nieuwe crisis zich aandient, zoals bijvoorbeeld de val van de dollar of het Britse pond, omdat met name de Amerikaanse en de Britse overheid steeds meer moeite hebben om de financiering rond te krijgen.

Middelkoop houdt de komende jaren rekening met vier scenario 's, waarvan minimaal één volgens hem zal uitkomen. Het eerste scenario is een deflatoire spiraal. Bedrijven en banken lenen steeds minder uit en de prijzen zakken steeds verder weg. In een met schulden overladen samenleving is deze ontwikkeling een ramp, stelt de voormalige beurscommentator van televisiezender RTL-Z.

Een iets minder ongunstig scenario is in zijn ogen een vergelijking met de Japanse economie. In de afgelopen tien jaar heeft Japan door overheidstimuleringen een deflatoir scenario afgewend, maar na een kortstondig herstel zakt de economie echter steeds weer terug in een recessie. Bovendien had volgens Middelkoop Japan in die periode het geluk dat de wereldeconomie er nog goed voor stond.

Hyperinflatie is het derde scenario dat Middelkoop aanstipt. Het proces van extreme geldcreatie door de overheden om de kredietcrisis te bezweren en de economie te stimuleren kan gemakkelijk leiden tot een spiraal waarbij geld steeds minder waard wordt. Als burgers het geloof en vertrouwen in de waardevastheid van het geld verliezen. Hierdoor kan inflatie omslaan naar hyperinflatie, een extreme vorm van geldontwaarding.

Tot slot noemt hij het doemscenario, of te wel het ondenkbare. Het bancaire systeem ontploft en banken moeten de deuren sluiten. Als voorbeeld haalt Middelkoop de situatie van Argentinië aan in 2001, waar pinautomaten geen geld meer gaven, toen geen enkel land Argentinië meer wilde financieren.

Willem, die er geen geheim van maakt een webwinkel voor fysiek goud te hebben opgezet, verwacht een wederopstandig van het edelmetaal als investering. Hij raadt beleggers aan om de bakens te verzetten en te investeren in tastbare grondstoffen, zoals zilver en goud, omdat deze al eeuwenlang een veilige haven zijn bij problemen en crisis. Een breed gespreide portefeuille werkt volgens hem niet meer.

 

 



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: