Zoeken
 


Wederom een grote groep gearresteerd bij Klimaattop

Laatste wijziging: maandag 14 december 2009 om 11:03, 1304 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 14 december 2009

Zondag 13 december heeft de Deense politie wederom een grote groep demonstranten gearresteerd. Tijdens een legale demonstratie van Climate Justice Action (CJA) vielen in totaal 257 arrestanten, waaronder tientallen Nederlanders. Kort na het vertrek werden de demonstranten zonder duidelijke aanleiding plotseling ingesloten door de Deense politie. De demonstratie was op weg naar de haven van Kopenhagen om te protesteren tegen de rol die scheepvaart heeft in de klimaatcrisis. Het optreden van de politie lijkt een exacte herhaling te zijn van de arrestaties van de dag ervoor. De Deense politie lijkt alles uit de kast te willen halen om klimaatactivisten te ontmoedigen deel te nemen aan demonstraties.

 
Massa arrestatie kopenhagen

Op de demonstratie afgelopen zaterdag - die meer dan 100.000 mensen trok - werden 968 mensen zonder directe aanleding gearresteerd en onder slechte omstandigheden vastgezet in kooien. Deze groep bestond uit een gemêleerd gezelschap met onder andere Hare krisjna´s, activisten van Attac, en leden van verschillende milieuorganisaties. Bij de arrestanten waren ook verschillende Nederlanders. Veel arrestanten hebben urenlang vastgeketend gezeten zonder naar een wc te mogen. Verschillende mensen zijn onwel geworden van de kou en vermoeidheid. In een geval is er binnen de kooien die als cellen gebruikt werden met peperspray gespoten naar de demonstranten. Als gevolg hiervan raakte verschillende arrestanten en politieagenten onwel en moesten overgeven. Verschillende mensen hebben aangekondigd de politie aan te gaan klagen.

Activisten vragen zich bezorgd af wat er woensdag te gebeuren staat. Op die dag zal een demonstratie onder de noemer 'Reclaim Power' naar het conferentiecentrum trekken. Tegelijk zullen delegaties vanuit de conferentie naar buiten gaan en de demonstranten ergens in het midden treffen. Op deze plaats in het midden willen beide groepen een 'Peoples Summit' houden en praten over een alternatief voor de schijnoplossingen die nu besproken worden. Mogelijk zullen enkele regeringsdelegaties ook deelnemen aan deze actie. De actie is vooral een initiatief van Climate Justice groepen uit ontwikkelingslanden.

CJA is een brede wereldwijde coalitie van sociale bewegingen en actiegroepen uit de gehele wereld die vinden dat de klimaattop geen bijdrage levert aan een rechtvaardige oplossing voor de klimaatcrisis. Peter Polder: "Wat er daar binnen besproken wordt, gaat het klimaat niet redden. Het gaat enkel over schijnoplossingen waar bedrijven veel geld mee kunnen verdienen. Regeringen proberen een compromis te sluiten over een ecosysteem. We zullen moeten accepteren dat oneindige economische groei op een eindige planeet onmogelijk is."

 Bron: glop.nl

Voeg toe aan: