Zoeken
 


Bewijs voor leven op Mars stapelt zich op

Laatste wijziging: woensdag 9 december 2009 om 11:07, 4028 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 december 2009

Vandaag verschijnt in het blad Earth and Planetary Science Letters nieuw bewijs voor leven op Mars. Onderzoekers troffen in de atmosfeer van de planeet methaangas aan. En dat is zeker-te-weten-niet ontstaan door meteorietinslagen. Er lijkt maar één verklaring mogelijk: er is een simpele levensvorm op Mars.

Zij die de afgelopen jaren standvastig in buitenaards leven zijn blijven geloven, lijken hun vreugdedansje te kunnen gaan voorbereiden. Het bewijs voor buitenaards leven op planeten als Titan en Mars stapelt zich namelijk op.

Methaan kan slechts enkele honderden jaren in de atmosfeer van Mars verblijven. Daarna wordt het gas door zonlicht vernietigd. Volgens de onderzoekers moet de hoeveelheid methaan dan ook wel continu worden aangevuld. En volgens hen kan dat enkel door een simpele levensvorm.

Mars wordt regelmatig geraakt door meteorieten. De onderzoekers konden echter uitsluiten dat deze inslagen voldoende methaan voort brachten. De wetenschappers deden daartoe een laboratoriumtest. Ze creëerden een soortgelijke explosie en concludeerden dat deze te weinig methaan veroorzaakte.

Het is nu wachten op de ruimtesonde die in 2018 naar Mars vertrekt. De onderzoekers hebben wel alvast een methode ontwikkeld om organisch materiaal uit het gesteente van Mars te halen. De wetenschappers zijn vol vertrouwen. Zij hebben, naar eigen zeggen, alle andere verklaringen voor het methaangas uitgesloten.

Het onderzoek komt een weekje nadat NASA liet weten dat een meteoriet van Mars bacteriën bevatte. De bewuste meteoriet ligt in het London Natural History Museum.

Geschreven door: Caroline Hoek.

 



Bron: scientias.nl

Voeg toe aan: