Zoeken
 


Wachten op het einde der tijden

Laatste wijziging: zaterdag 13 december 2008 om 12:44, 2488 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 13 december 2008

 

Over ruim vier jaar zijn we allemaal helderziend en onsterfelijk, zeggen de optimisten. De pessimisten zien het somberder in.

Volgens de pessimisten zijn het de voortekenen van nog veel groter onheil. Er komt namelijk een planeet met duizelingwekkende vaart op de aarde af. Op 21 december 2012 scheert ’Nibiru’ langs de aarde, waardoor het magnetisch veld zal omdraaien en een poolomslag zal plaatsvinden.

Drie dagen zal het donker blijven, vloedgolven zullen over de wereld spoelen, steden en kerncentrales worden weggespoeld, de aarde zal op een paar plekken na onleefbaar worden. Een invasie van kwaadwillige buitenaardsen is volgens sommigen niet uit te sluiten.

Volgens anderen is dit al gebeurd. Dat wij dat niet van de planeet Nibiru weten komt door het complot van de ons manipulerende wereldleiders, die volgens de wildste varianten van dit geloof eigenlijk ’reptilians’ zijn, als mensen vermomde buitenaardsen, die zonder dat we het doorhebben over ons heersen. Neem Bush en Clinton, en kijk goed. Je ziet het reptielachtige soms in hun ogen opflikkeren. Als het zover is, vertrekken de reptilians naar hun bases op de donkere kant van de maan. Om toch nog enige kans te maken kun je op internet speciaal voor 2012 gasmaskers, pakken om een kernramp te overleven en overlevingshandboeken kopen.

Onzinnige subculturele gekkigheid, kun je denken, dus waarom er zelfs maar aandacht aan besteden? Omdat dit geloof bij een brede stroming die zichzelf het liefst als ’spiritueel’ aanduidt, op de een of andere manier heeft postgevat. De meeste spirituele tijdschriften schrijven erover alsof ’2012’ een vaststaand feit is. Het tijdschrift Onkruid maakte een ronde langs een aantal ’experts’ en kwam er ’licht verontrust vandaan’. „Dat er grote veranderingen op komst zijn, daar twijfelt bijna niemand aan.” En de glossy Libelle Balance: „Het enige waar de kenners nog niet helemaal over uit zijn, is wát er eigenlijk gaat gebeuren.”

Volgens Libelle zijn we straks ’niet meer gedoemd te leven naar de wet van oorzaak en gevolg’. „Mooi dat we dat dan achter de rug hebben.” Volgens Paravisie ’zitten we er al middenin’. „We worden wakker. Je helderziende kanalen zijn zich aan het openen.” Bij Happinez doet men er diplomatiek het zwijgen toe. „Wij hebben er geen mening over”, zegt de redactiechef desgevraagd. Spiegelbeeld stelt dat in 2012  „de aarde aan het galactische kruis wordt genageld”.

Nog nooit is het einde der tijden voor zo velen zo concreet geweest. Op YouTube staan tienduizenden filmpjes over 2012 die met vernuftig knip- en plakwerk laten zien wat voor opeenvolging van rampen en opzienbarende ontwikkelingen ons te wachten staan. Die reportage-achtige filmpjes zijn er niet alleen in het Engels en Nederlands, maar ook in bijvoorbeeld het Hindi. Wellicht is dit de eerste keer dat een einde der tijden-geloof zo realistisch werd uitgebeeld, en dwars door de verschillende culturen en zelfs religies om zich heen grijpt.

Voor de liefhebbers wordt 2012 door tal van beschavingen en new age-methoden bewezen. Van de Soemeriërs tot de Indianen en Tibetanen, van de i ching tot channeling en het gebruik van psychedelica, allemaal leveren ze het bewijs, voor degenen die het willen zien. Maar zowel voor de optimisten als voor de pessimisten zijn de Maya en het astronomische bewijs veruit het populairst.

De datum van 21 december 2012 is ontleend aan de Maya-kalender die dan zou zijn afgelopen. Klopt dit? De Maya-cultuur had haar hoogtepunt tussen 250 en 900 na Christus. Dat op 2012 de zogenaamde ’lange telling’ ophoudt, klopt. De Maya-deskundige Joseph Goodman heeft dit berekend door deze kalender in 1897 te correleren aan onze jaartelling. De Maya’s gebruikten echter een groot aantal verschillende kalenders tegelijkertijd.

De kalender met de lange telling wordt overtroffen door andere kalenders die eerder begonnen en later eindigen, en cycli vormen tot in het oneindige. De lange telling duurt 5125 jaar. Waarom de kalender van de lange telling op 11 augustus 3114 voor Christus begon en op 21 december 2012 ophoudt, weet niemand. En hoe groot het belang was dat de Maya’s aan de kalender van de lange telling hechtten is evenmin bekend. De eerste speculatie over 2012 als het einde der tijden komt pas uit 1987 en was van José Argüelles, een door zichzelf benoemde ’profeet van de galactische Maya’.

21 december 2012 zou een in de loop van het heelal vastgelegde datum zijn. Klopt dit?

Trouw legde enkele populaire astronomische 2012-claims voor aan sterrenkundige Govert Schilling. Over Nibiru kan hij kort zijn: dat is volstrekte onzin. Op 21 december 2012 zal de zon op één lijn staan met de galactische equator, zeg maar het hart van ons melkwegstelsel (Paravisie). Schilling: „Dit is onjuist. De zon passeert eens in de 35 à 40 miljoen jaar het centrale vlak van het stelsel. De eerstvolgende passage vindt pas over vele miljoenen jaren plaats.”

Op 21 december 2012 vormen de planeten Jupiter, Pluto en Saturnus een zogenaamd ’yod’ (Libelle Balance). Schilling: ,,Dit klopt wel ongeveer. Een yod is een gelijkbenige driehoek van planeten. Het komt erg vaak voor dat er sprake is van een ’yod’ tussen drie planeten.” Op 21-12-2012 om 11 uur ’s ochtends staan aarde en zon op één lijn, haaks op het centrum van de Melkweg (Onkruid). Schilling: „De zon staat elk jaar aan het begin van de astronomische winter op die positie, dus in 2012 is daar niets bijzonders aan.”Bron: trouw.nl

Voeg toe aan: