Zoeken
 


Mysterieuze Voynich manuscript is echt volgens wetenschappers!

Laatste wijziging: maandag 7 december 2009 om 11:23, 4607 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 7 december 2009

Een mysterieuze en het onbegrijpelijk manuscript, dat onderzoekers al decennia voor een raadsel laat staan, dateerd uit de 15e eeuw. Nog belangrijker: men vond uit dat manuscript echt is. Die conclussie is getrokken na Amerikaanse studies. Donderdag werd dit nieuws gepresenteerd door de Oostenrijkse omroep ORF.

Veel historici waren tot nu toe van mening dat de zogenaamde Woynich manuscript met illustraties van natuurlijke wetenschappen, een vervalsing is.  Wiskundigen en andere deskundigen zijn niet in staat om het te decoderen.

Het boek is genoemd naar de Pools-Amerikaanse antiquair Wilfrid Voynich, die verwierf de tekst in 1912 in Italië. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona gebruikte de radiocarbon dateringsmethode op de 246 pagina's. Zodoende kon men zeggen dat het perkament werd gemaakt tussen 1404 en 1438. Bovendien, stelden de deskundigen op het McCrone Research Institute in Chicago vast  dat de inkt niet werd toegevoegd in een latere periode. De tekst is waarschijnlijk geschreven in Noord-Italië.

'Voor deze bevinding was er geen enkele serieuze deskundige die het manuscript zou hebben gedateerd uit pre-Columbiaanse tijden', aldus Koehler van de Oostenrijkse omroep ORF die een tv documentaire maakt over het manuscript. Men dacht eerder dat het kwam uit de 16e eeuw, toen gecodeerde teksten erg in de mode waren. Hoewel de makers van de documentaire niet in staat waren om het mysterie van de tekst zelf op te lossen, kunnen onderzoekers door de datering nu via codering technieken proberen het mysterie

Meer info:
wikipedia.org
grenswetenschapBron: wereldgeheimen

Voeg toe aan: