Zoeken
 


Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller

Laatste wijziging: woensdag 25 november 2009 om 15:12, 3594 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 25 november 2009

Voor het eerst hebben wetenschappers van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) botsingen tussen protonen kunnen waarnemen in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het CERN. Professor Jorgen D'Hondt (Vrije Universiteit Brussel) werkte mee aan het project en spreekt opgetogen van een "historische mijlpaal". "Het is een grote verwezenlijking om op zo'n korte tijd al zo ver te staan" reageert Rolf Heuer, algemeen directeur van CERN, in een persbericht.
 
"Met de deeltjesversneller proberen we de geheimen van de natuurwetten te ontrafelen en meer te weten te komen over het ontstaan van het universum", licht professor D'Hondt toe. "De eerste botsingen in deze versneller zijn een mijlpaal." Volgens de professor in de fysica werken duizenden wetenschappers al twintig jaar aan het project.
 
Hoogste botsingsenergie
"De eerste botsingen van maandag vonden bij een relatief lage energie (900 GeV) plaats, maar het is een eerste stap in een lang proces. Een volgende mijlpaal is het moment waarop we de hoogste botsingenergie ter wereld bereiken met CERN", aldus professor D'Hondt. Zeker over twee jaar zou dat doel kunnen worden bereikt.
 
Slechts drie dagen voor de botsingen werd de LHC opnieuw opgestart. De botsingen vonden plaats in de 27 kilometer lange tunnel, honderd meter onder de Frans-Zwitsers grens.
 
De Vrije Universiteit Brussel is niet de enige Belgische universiteit die meewerkt aan het project. Ook Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Université libre de Bruxelles, Université de Mons en Université catholique de Louvain zijn betrokken. (belga/sps)Bron: hln.be

Voeg toe aan: