Zoeken
 


Experts: Slimme meters bedreigen privacy

Laatste wijziging: vrijdag 20 november 2009 om 20:19, 3679 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 20 november 2009

"De modernisering van het elektriciteitsnet zal de hoeveelheid beschikbare persoonlijke informatie, alsmede de verzameling, gebruik en openbaarmaking van persoonlijke informatie doen toenemen", zo waarschuwen experts in een recent gepubliceerd rapport. Door het stroomverbruik te monitoren kunnen energiebedrijven het dagelijkse leven van consumenten nauwkeurig in kaart brengen, aldus de Canadese privacycommissaris en het Future of Privacy Forum (FPF).

"In plaats van het meten van de energie aan het eind van de factureringsperiode, bieden slimme meters deze informatie in veel kortere intervallen. Zelfs als het stroomverbruik niet per minuut wordt opgeslagen, of op apparaatniveau, kan informatie worden afgeleid uit de voortdurende monitoring van het elektriciteitsverbruik, zoals het aantal inwoners, wanneer ze aanwezig zijn, wakker zijn of slapen. Voor velen tast dit het heiligheid van het eigen huis aan, waar zulke intieme details van het dagelijks leven niet toegankelijk horen te zijn", zo stellen de onderzoekers.

Huishouden
Het stroomverbruik laat energiebedrijven het soort gebruikte apparaten in kaart brengen, zoals of en hoe vaak een hometrainer wordt gebruikt, of een huis een alarm heeft en hoe vaak dit is ingeschakeld, hoe vaak de inwoners douchen en hoe vaak ze hun kleren wassen, of er kinderen in het huishouden zijn, of men thuiskomt als de cafés sluiten en op wat voor manier men kookt. Apparaten kennen een uniek stroomverbruik patroon dat eenvoudig te herkennen is. Dat geldt ook voor elektrische voertuigen, die aan de pomp zijn te identificeren.

Slimme meters zijn volgens het Future of Privacy Forum al aan hun opmars begonnen. Zo zijn dit soort meters inmiddels in 85% van de huizen in Italië geïnstalleerd en wil de Engelse overheid dat voor 2020 heel Engeland voorzien is. "Daarom is het belangrijk dat nu aan de privacy wordt gedacht." De onderzoekers stellen verder dat eindgebruikers de controle over hun data horen te hebben.Bron: security.nl

Voeg toe aan: