Zoeken
 


Big Brother nestelt zich steeds meer in onze samenleving

Laatste wijziging: woensdag 18 november 2009 om 14:26, 3843 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 18 november 2009

Een tijdje geleden hadden wij hier op de site nog een artikel geplaatst over Big Brother in de Engelse klaslokalen. Iets wat misschien nog ver weg leek in ons kikkerlandje. Echter worden in Nederland nu de systemen 'SchoolAware' en 'FamilyAware' gepresenteerd voor het bezorgde gezin.

Het betreft dit maal een Nederlands product, ontworpen door de student Vassilis Javed Khan aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het systeem is vrij simpel. Het SchoolAware is niks anders dan een computer met bluetooth in de klas en een bluetooth-ontvanger voor het kind. FamilyAware werkt via draadloos internet. Via de mobiele telefoon of een pc is te zien waar iemand is. Khan is nog bezig het systeem te verfijnen zodat ook te zien is wat de persoon aan het doen is.

BN De Stem begon haar artikel met de misleidende inleiding "Zit mijn kind veilig op school? En is mijn vrouw/man goed op het werk aangekomen? Dagelijkse vragen die iedere werkende ouder met een druk gezinsleven herkent." Al meteen wordt het idee geschept dat iedereen om u heen zo denkt.

BN De Stem geeft echter wel aan dat men op internet nogal kritisch is over dit soort ontwikkelingen. Gelukkig is dit inderdaad het geval. De meeste reacties op internet liegen er niet om. 'Ziekelijk', 'dit moet je niet willen' en 'een mooi systeem om criminelen op verlof in de gaten te houden.' Niet iedereen wil zijn kinderen en partner de hele dag controleren.

Ook vragen veel internetters zich af waar het vertrouwen tussen ouder en kind gebleven is. 'Waarom laten we niet meteen alle pasgeborenen chippen?', oppert een cynicus. "Absurd", is ook de eerste reactie van orthopedagoog Jacques van den Born. Van den Born is directeur van het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs in Breda (32 basisscholen).

"Je vertrouwt je kind als ouder 's morgens aan een professional toe. Dan ga je toch niet de hele dag controleren of je kind in de klas zit?" "Vertrouwen is ook essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen zijn nestvlieders. Ze moeten de ruimte krijgen om het leven te ontdekken. Je moet als ouder niet elke stap willen controleren."
 

Nu is het wel voor te stellen dan sommige mensen in bepaalde situaties iets meer controle of willen hebben, maar dit is echter voor Big Brother een grote stap in de samenleving. Het geheel past weer prima in de agenda van de controle maatschappij en de mensen die van achter de schermen aan de touwtjes trekken. Het doel van de elite is namelijk altijd al geweest dat het volk zelf dit soort controle systemen ging eisen, in plaats van dat deze ze werd opgedwongen.

Zet dit systeem in het rijtje van de kilometerheffing, het nieuwe paspoort, de slimme meter en het EPD systeem, en zie hoe Big Brother zich steeds meer nestelt in onze samenleving.Bron: wacholland.org

Voeg toe aan: