Zoeken
 


Israëlische blunder toont dat de foto’s van “Iraans schip” vervalst zijn

Laatste wijziging: dinsdag 17 november 2009 om 16:12, 1741 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 17 november 2009

Nadat Israël foto's heeft vrijgegeven waarvan het zegt dat het bewijst dat een grote lading wapens voor Hezbollah uit Teheran kwam, publiceerden Iraanse persagentschappen bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de foto's vervalst zijn.

Israëlische marine bronnen beweerde onlangs dat ze een grote geheime opslagplaats met Iraans gemaakte wapens vonden toen ze in de Middellandse Zee een schip enterden in de buurt van Cyprus. Zij beweerden dat het schip onderweg was naar de Hezbollah verzetsbeweging, ofwel in Libanon of Syrië.

Iran wees de beweringen direct af en gaf een verklaring af waarin het de vele piraterijacties door Israël in internationale wateren veroordeelde. Maar de Israëlische regering volhardde in zijn beschuldigingen met het vrijgeven van wat zij beweerde foto's en documenten te zijn in een poging om de Iraanse regering in de zaak te betrekken.

De foto's en documenten werden door een aantal toonaangevende kranten in het Westen gepubliceerd, waaronder The Los Angeles Times. "Het Israëlische regime heeft zichzelf belachelijk gemaakt met betrekking tot wat het beweert aanwijzingen te zijn dat Iran wapens aan Hezbollah stuurde", zei persbureau IRNA op maandag.

"Kijk goed naar de foto's één die slechts een paar dozen laat zien met het label "Ministerie van Sepah" zonder ondersteunend bewijs dat ze uit Iran kwamen en je ziet de enorme die blunder Israël heeft gemaakt", voegde het toe.

Het artikel legt uit dat Irans ministerie van Sepah meer dan twintig jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor het ministerie van Defensie. “Dus dit roept de vraag op wat het embleem van een niet bestaande instantie deed bij de lading"?

"Het lijkt erop dat de Amerikaanse krant gefaald heeft de feiten correct te brengen, of aan de andere kant, misschien krijgt het zijn inlichtingen van het Israëlische leiderschap", zei het persbureau. "In ieder geval moet de krant weten dat als een land plannen heeft om een geheime lading wapens naar een ander te sturen het de lading niet zal markeren met een volledige beschrijving van de partij". "Tel Aviv’s ongefundeerde beweringen (over dat Iran Hezbollah voorziet van militaire goederen) zijn duidelijk bedoeld als rechtvaardiging voor een nieuwe Israëlische aanval op Libanon".

Yadollah Javani, de directeur van het Political Bureau of the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC), zei vorige week dat de beweringen bedoeld waren om de aandacht af te leiden van een VN rapport met details over de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.

"Deze beschuldigingen zijn niets meer dan een Israëlische list om de internationale aandacht van het Goldstone rapport af te leiden nu zij dichter richting het oorlogstribunaal bewegen (bij het Internationaal Strafhof (ICC)", merkte brigadegeneraal Javani op.

Hij verwees naar het 575-pagina's tellende rapport onder leiding van de Joodse Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone dat talrijke daden detailleert van oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten door Israëlische soldaten begaan tijdens hun inval in de Gazastrook. "Israëlische functionarissen hebben een al lang bestaande neiging om ongegronde beschuldigingen tegen anderen uit te brengen wanneer ze in ernstige problemen zitten", voegde hij toe.

De woordvoerder van het Libanese parlement, Nabih Berri, wees de beschuldigingen ook af, vragend waarom de Israëli’s hadden gefaald om de bemanning vast te houden terwijl het schip naar alle waarschijnlijkheid wapens vervoerde.

Berri zei dat, omdat Hezbollah het recht heeft om wapens van "overal in de wereld” te verkrijgen, het vrij duidelijk is dat Israël de beweringen maakte om de kwestie van de oorlogsmisdaden in Gaza te ontwijken.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: