Zoeken
 


Man weigert oorlog te sponsoren met zijn belastinggeld

Laatste wijziging: vrijdag 6 november 2009 om 21:28, 1776 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 6 november 2009

Jan Hellebaut daagt de Belgische staat voor de rechter omdat hij niet wil dat zijn belastinggeld naar het leger gaat.

Hellebaut betaalt al jaren slechts 92,7 procent van zijn belastingen. De Antwerpse onderwijzer becijferde dat er per hoofd van de bevolking 350 euro of 7,3 procent van de directe belastingen naar Defensie gaat.

Dat deel van zijn belastingen betaalt hij aan een vredesbelastingfonds. Hellebaut probeert die regeling nu te laten erkennen. Volgens hem moeten Belgen de keuze hebben waaraan hun belastinggeld wordt besteed.

Die keuze is volgens Hellebaut vergelijkbaar met degene die Belgische mannen hadden toen de legerdienst nog verplicht was.

'Vandaag dwingt de staat ons om fiscale soldaten te zijn', aldus Hellebaut. Hij wijst erop dat toen de legerdienst nog bestond gewetensbezwaarden de mogelijkheid hadden om voor burgerdienst te kiezen.

Hellebaut en zijn advocaat hebben aan het Brusselse hof van beroep gevraagd om een prejudiciële vraag over de zaak te stellen aan het Grondwettelijk Hof. Het hof van beroep doet daarover op 9 december uitspraak.

Originele Bron: (c) knack.rnews.be


Voeg toe aan: