Zoeken
 


Verst verwijderde object in de kosmos stamt uit oertijd heelal

Laatste wijziging: donderdag 29 oktober 2009 om 19:58, 2951 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 29 oktober 2009

Diep in het heelal zijn astronomen op het tot nu toe verst verwijderde object ooit gestoten. Het gaat om een reuzenster die op een afstand van 13 miljard lichtjaar is ontploft, staat in het jongste nummer van het Britse wetenschappelijke vakblad Nature. Het licht van de explosie heeft er ongeveer even lang over gedaan als de kosmos oud is (13,7 mijard jaar) om ons te bereiken. De ster was daarmee van de eerste in het universum en heeft zich verraden via een flits van gammastraling, met name GRB 090423 op 23 april.
 
Licht
De ster was een van de eerste in het universum, en is al 630 miljoen jaar na de Oerknal zelf ontploft. De explosie stamt uit een periode waarin een ondoordringbaar gordijn van waterstof en helium bijna alle licht van sterren verhulde. Pas nadat het ultravioletlicht van de eerste sterren en sterrenstelsels het waterstof had geïoniseerd, werd het heelal doorzichtig. Dat was zowat 800 tot 900 miljoen jaar na de Big Bang. De ontdekking biedt zo een unieke blik op de prille jeugd van de kosmos. (belga/sam)



Bron: demorgen

Voeg toe aan: