Zoeken
 


Laat je leiden door intuïtie

Laatste wijziging: donderdag 29 oktober 2009 om 19:48, 2365 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 29 oktober 2009

Ik sta bij de spirituele boekwinkel in Haarlem (Ananda). Ik heb behoefte aan een boek dat mij uitlegt hoe ik mijn hoogsensitiviteit kan inzetten. Ik weet 'pas' sinds enige weken dat ik ook het label 'hoogsensitief' mag dragen. Toch heb ik moeite met het begrip. In de boekwinkel begreep ik waarom.

Hoogsensitief betekent zoveel dat je ongefilterd alles binnen krijgt: gevoelens, informatie, visuele beelden en geluid. Daar kan je gestresst door raken, je raakt overvoerd door diverse stimuli. In een boek over hoogsensitiviteit las ik dat kinderen niet leren op deze gevoeligheid te reageren of, en laat staan, om dit in te zetten als een kwaliteit. Wel, het is een gave en ook ik heb er niet in geloofd.

Een klein voorbeeldje. Vroeger kon ik met planten communiceren. Nee, ze praatte niet tegen mij, maar ik voelde hoe zij zich voelden. Later kreeg ik dat met dieren en mensen. Omdat de mensen toen nog vaak een masker droegen, uiterlijke schijn was belangrijker dan authenticiteit, heb ik geleerd mijn hoogsensitiviteit niet te vertrouwen, want dat wat ik voelde en dat wat ik zag correspondeerde niet.

Als je je gevoelens niet vertrouwd, wordt de wereld wel heel verwarrend. Want je sensitiviteit verlies je niet. Dan bouw je stress op en kan je slecht tegen koetjes en kalfjes gesprekken, een brommer die langs komt of het getik van een klok aan de muur. Ik heb dit allemaal meegemaakt.

Zoals ik al zei, heb ik echter moeite met hoogsensitiviteit. Althans, de literatuur die erover bestaat. Het gaat over de ellende die het kan veroorzaken en hoe je er mee om kunt leren gaan. Wat ik mis is hoe je het kan inzetten als een waardevolle gave, een schat die jij bij je geboorte hebt gekregen.

Omdat ik al een aantal jaar met een innerlijke transformatie bezig ben, heb ik geleerd om om te gaan met hoogsensitiviteit. Ik heb geleerd hoe je alles, gevoelens van anderen en die je oppikt, lawaai en filestress door je heen kunt laten gaan. De cloe ligt in het niet vasthouden van al deze indrukken. Alles mag komen en alles mag ook weer gaan. Ik weet dat ik die indrukken niet ben, maar dat ik ze registreer. Meer eigenlijk niet. Dan komt alles en gaat het weer. Ik heb ook geleerd dat als ik toch iets vasthoud, bijvoorbeeld omdat het me raakt, manieren te ontwikkelen om het alsnog los te laten. Dat doe ik met meditatie of een waterval-visualisatie. Met deze laatste manier was je al het overtollige van je af d.m.v. visualisatie.

Daarom voel ik mij niet meer hoogsensitief, althans, ik heb het 'leren omgaan met' gedeelte al achter me gelaten voordat ik er überhaupt een label aan heb gegeven. Ik zou dan ook willen spreken van hoogintuïtief omdat ik de voordelen van hoogsensitiviteit gebruik en niet zo beïnvloedbaar (meer) ben voor de nadelen. Ik ben dus hoogintuïtief.

In de boekwinkel hoorde ik een stem in mij. Dat is mijn intuïtie. Ze zei: 'je kunt intuïtief leren om je gave in te zetten'. En daar heeft ze helemaal gelijk in. Daar heb ik geen boek voor nodig. Grappig detail: na dat mijn intuïtie sprak, voelde ik direkt het ongeduld van een dame die achter mij stond en boos was op mij omdat ik in de weg stond. Toen ik wegliep zag ik het niet aan haar gezicht, maar de manier waarop ze gretig naar mijn boekenrijtje liep, was een bevestiging van mijn gevoel.

Het mooie aan het niet kopen van een boek is dat ik de wijsheid binnen in me zoek en niet buiten me. Er was geen boek over de verfijning van het gebruik van hoogintuïtief zijn en dat is goed zo. Dat intuïtief leren gaat me goed af. Zo heb ik de 'herbergmeditatie' ontwikkeld en praat ik met mijn innerlijke gids. Het voert te ver om de herbergmeditatie te bespreken, maar wat ik er wel over kan zeggen is dat het me helpt dingen te verwerken.

En zo heb ik een heel legertje aan innerlijke raadgevers om me heen verzameld, van elfen tot godinnen tot de stem van het Universum zelf. Dit fantastische en magische gezelschap helpt me in de heel praktische dingen van het leven. Grappig eigenlijk: een magische wereld die me met beide benen op de grond zet. En zo is spiritualiteit ook voor mij bedoeld.

Ik denk dat ik een behoorlijke stap heb gezet de afgelopen weken. Fijn!

- Angela -

De beste website die ik over hoogsensitiviteit heb kunnen vinden, goed geschreven, integer, gebalanceerd en waar: 'Ook zo gevoelig?'

Originele bron: angelawende.blogspot.comBron: aquariusage

Voeg toe aan: