Zoeken
 


Invloed kosmische straling op boomgroei?

Laatste wijziging: dinsdag 27 oktober 2009 om 19:40, 2864 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 27 oktober 2009

In het wetenschappelijk tijdschrift New Phytologist beschrijven drie Britse onderzoekers (Dengel et al.) een mogelijk verband tussen de dikte van boomringen en de hoeveelheid kosmische straling. Onderzoek aan sparren toonde dat er grotere boomringen waren gevormd tijdens perioden met meer kosmische straling.

De onderzochte sparren waren geplant in 1953 en geveld in 2006, in het Ae bos in Dumfriesshire, Schotland. De studie toonde nauwelijks een verband tussen de dikte van de boomringen en omgevingsfactoren als temperatuur en neerslag, zoals gemeten op een nabijgelegen weerstation.
Maar wel waren er periodes met duidelijk dikkere en dunnere boomringen. Daarbij bleek een significant verband met wisselingen in de hoeveelheid galactische kosmische straling: bij meer kosmische straling dikkere ringen en omgekeerd.

De hoeveelheid kosmische straling die de Aarde treft, hangt samen met de activiteit van de zon in een ongeveer 11-jarige cyclus. Grotere activiteit van de zon blokkeert kosmische straling aan de rand van het zonnestelsel, zodat minder de Aarde kan bereiken. Bij een minimum in de zonnecyclus kan juist meer kosmische straling doordringen.

Bron / Lees verder op vwkweb.nl


zie verder:
artikel van de BBC
abstract van Dengel et al.
commentaar Kulmala et al.Voeg toe aan: