Zoeken
 


Wuivende palmen op de Noordpool

Laatste wijziging: maandag 26 oktober 2009 om 11:52, 3661 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 oktober 2009

Wetenschappers hebben stuifmeelkorrels van palmen ontdekt op de Noordpool. De (sub)tropische bomen groeiden langs de Noordelijke IJszee zo'n 53 miljoen jaar geleden. In die tijd heerste er op aarde een broeikasgasperiode, die veroorzaakt werd door een natuurlijke verhoging van CO²-concentraties. Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Utrecht (UU), het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, TNO en de Universiteit van Bremen.
 
"Opmerkelijk"
53 miljoen jaar geleden kwam de wintertemperatuur op de Noordpool niet onder de 8 graden Celsius uit. Onder koudere omstandigheden kunnen palmen niet overleven. De onderzoekers noemen hun vondst opmerkelijk omdat het op de Noordpool ook toen zes maanden per jaar donker was. Hoe het dan zonder zonlicht zo warm bleef in deze regio is nog een raadsel. Een mogelijke verklaring is de aanwezigheid van een bepaald type wolken die in warme gebieden voorkomen.

Bron / Lees verder op HLN.be



Voeg toe aan: