Zoeken
 


Grot op de maan gevonden

Laatste wijziging: donderdag 22 oktober 2009 om 21:04, 4673 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 oktober 2009


Japanse wetenschappers hebben een 65 meter breed gat in de maanbodem gevonden op beelden van de Japanse maansatelliet Kaguya. Het gat is mogelijk het uiteinde van een lavatube. Dat wil zeggen dat er onder het oppervlak zich een grottenstelsel kan bevinden. Japanse wetenschappers hebben de maansatelliet het gat onder een aantal hoeken laten fotograferen en denken nu dat de grot 80 tot 88 meter diep is.

Plaatjes uit het Kuifje-album "Mannen op de maan" doemen op bij de gedachte aan een grot op de maan. Er is vanuit perspectief van de bemande ruimtevaart interesse in maangrotten. Er wordt serieus gedacht om een maanbasis onder het maanoppervlak te bouwen. Dit zou bescherming kunnen bieden tegen de voortdurende zon, kosmische straling en niet te vergeten micrometeorieten. Om zo'n bescherming aan te brengen zou je graafmachines mee moeten brengen. Een grot zou een hoop graafwerk overbodig maken.

Maar de nu gevonden grot is waarschijnlijk niet geschikt hiervoor. Het lijkt erop dat astronauten een lange vertikale klim uit deze grot moeten maken voor ze bij het oppervlak zijn. Men zou liever iets zien waar men uit kan rijden. Toch is deze vonst een aanwijzing dat zulke grotten niet ondenkbaar zijn.


De maangrot in Marius Hills.

Originele Bron: The Planetary Society.Bron: astrostart

Voeg toe aan: