Zoeken
 


Raketinslag op maan geslaagd

Laatste wijziging: vrijdag 9 oktober 2009 om 20:03, 4912 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 9 oktober 2009

Zowat 2,5 uur na het Maanbombardement van de NASA heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau op een persconferentie jubelend gereageerd op de eerste dubbele door de mens veroorzaakte impact op de Maan. Maar of er water is gevonden en waarom er visueel geen stofwolk van de Centaur-crash is gezien, blijft een open vraag.
 
Hoofdonderzoeker Anthony Colaprete heeft bevestigd dat zowel de Centaurtrap als de LCROSS in de krater op de zuidelijke pool zijn ingeslagen hoewel de door de eerste crash veroorzaakte "wolk" niet op tv-beelden te zien was en ook niet meteen was gemeld door grondtelescopen. Spectraal waren er wel observaties.
 
Geen visuele waarneming van puinwolk
Er is nog geen verklaring voor het niet-visueel waarnemen van de "puinwolk" die naar verwachting tot 10 km hoog zou reiken en 350 ton aan materiaal zou omvatten.
 
De altijd in de schaduw liggende krater bleek te zijn zoals verwacht. Alle instrumenten hebben naar behoren gewerkt, soms zelfs beter dan verwacht, zo werd gezegd.
 
"Wij hebben de data die wij nodig hebben. Dat kan misschien genoeg informatie opleveren om fundamentele vragen te beantwoorden", zei Colaprete die herhaaldelijk niet wou aangeven of er al of niet water(ijs) is gevonden. Er is nog veel tijd nodig om alle data uit te werken.
 
Aan 9.000 km per uur
De NASA lanceerde op 18 juni van op Cape Canaveral twee onbemande sondes naar de Maan, de "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO) en de LCROSS ("Lunar Crater Observation and Sensing Satellite").
 
Om te pletter te kunnen slaan op de Maan had de 891 kilo wegende LCROSS zich vandaag om 03.50 uur Belgische tijd losgemaakt van de bovenste Centaurtrap van de Atlas.
 
Om 13.31 uur plofte de 2,3 ton wegende Centaur aan zowat 9.000 km per uur in de zuidelijk gelegen en tot 4 km diepe krater Cabeus. De LCROSS vloog door de "wolk" van stof en materiaal om met 9 instrumenten dat opgezwiept puin te analyseren. Vier minuten later crashte ook de LCROSS.
 
Aanwezigheid waterstof
De LRO, telescopen op Aarde plus de Hubble ruimtetelescoop volgden het 79 miljoen dollar kostende bombardement dat waterijs tevoorschijn moet toveren.
 
De voorbije maanden hebben drie sondes sporen van water in Maangebieden ontdekt waar het niet verwacht werd. Op de zuidelijke pool zijn eerder al aanwijzingen van de aanwezigheid van waterstof als kernelement van water gevonden. (belga/sam/ka)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: