Zoeken
 


Zevenjarig jongetje kan 'zien' via zijn oren

Laatste wijziging: woensdag 7 oktober 2009 om 09:50, 1951 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 7 oktober 2009


Lucas Murray werd zeven jaar geleden blind geboren en was gedoemd om zijn hele leven afhankelijk te zijn van andere mensen. Maar de zevenjarige jongen uit Groot-Brittannië leerde zichzelf te kijken via zijn oren. Hij kreeg er zelfs de bijnaam 'vleermuisjongen' voor.

Wie Lucas bezig ziet, zou niet zeggen dat de jongen blind is: hij loopt gewoon rond en speelt zelfs basketbal. Het enige opmerkelijke aan de zevenjarige is dat hij voortdurend met zijn tong loopt te klikken. Dat doet hij om de dingen rondom hem te kunnen 'zien'.

Echosysteem
Lucas Murray maakt immers gebruik van het echosysteem, zoals ook vleermuizen en dolfijnen dat doen om objecten in de buurt te kunnen zien. Door met zijn tong te klikken, botst het klikgeluid terug op voorwerpen die in de buurt staan. Hoe langer het duurt dat hij een echo hoort, hoe verder het object verwijderd is. En als de echo eerst zijn rechteroor bereikt, dan weet hij ook dat het voorwerp rechts van hem staat.

Volgens het zevenjarig jongetje was het niet gemakkelijk om de techniek aan te leren, maar na drie dagen van intensieve training door de Californische Daniel Kisch, die zelf ook blind is, slaagde hij erin het te leren. "Ik ben erg blij met het kliksysteem. Nu gebruik ik mijn klik om uit te zoeken waar mijn basketring staat want ik ben dol op basketten", aldus Lucas aan The Sun.

Zijn ouders beweren dat hij zo zelfstandig is dat hij nog nauwelijks om hulp hoeft te vragen. "Hij heeft niet meer hulp nodig dan een normale zevenjarige." (ka)

Bekijk hier een filmpje van deze jongen.Bron: hln.be

Voeg toe aan: