Zoeken
 


Geïmplanteerde chips: een kort historisch overzicht

Laatste wijziging: maandag 5 oktober 2009 om 10:30, 4679 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 5 oktober 2009


In een vorig stukje had ik het over de combinatie van de Mexicaanse griep en de implantatie van RFID-chips. Aangezien het onderwerp bij veel mensen nogal een gevoel van ongeloof doet aanwakkeren, leek het mij interessant om een kort historisch overzicht te schetsen van de geschiedenis van geïmplanteerde chips. Als u namelijk dacht dat chips in mensen plaatsen nog slechts toekomstnachtmeries zijn, bekijkt u dan zeker even onderstaand overzicht.

1998
De eerste (officiële) implantatie van een RFID-chip bij een mens, te weten bij Kevin Warwick.

2002
De VS geven VeriChip - op wat twijfelachtige manier - toestemming om chips te implanteren die zowel persoonlijke als medische informatie bevatten. In datzelfde jaar haalt Applied Digital Solutions een reclamestunt uit door zeven NBC/CBS medewerkers tijdens het programma Good Morning America te laten "chippen".

2003
Een Mexicaans bedrijf begint met de verkoop van implanteerbare chips bij mensen.

2004
Een spaanse nachtclubeigenaar biedt bezoekers de mogelijkheid aan zich te laten voorzien van een chip, om zodoende onder andere makkelijk hun rekening te kunnen betalen. In hetzelfde jaar begint men in Japan met een implantatie-opwarmend experiment op scholen en voorziet ondermeer de kleding van de kinderen van RFID-chips.

2005
Een Amerikaanse man wordt de eerste ter wereld die een chip geïmplanteerd krijgt die zijn brein kan "lezen". Hiermee kan de man signalen versturen om bepaalde externe apparatuur aan te sturen.

2006
Een bewakingsbedrijf voorziet twee van hun werknemers van geïmplanteerde RFID-chips, om zo toegang tot bepaalde ruimtes te kunnen verkrijgen. In hetzelfde jaar houdt VeriChip-voorzitter Scott Silverman een vurig pleidooi om immigranten te voorzien van RFID-chips, dit tot groot afgrijzen van vele mensen. Andere mensen echter zien er een ogenschijnlijk voorbeeld in en voorzien zichzelf van een RFID-chip.

2007
Fox News presenteert een nieuwsitem waarin verteld wordt dat het een goede zaak is om Alzheimer patiënten te voorzien van een RFID-chip. In totaal ontvangen 90 patiënten zo’n chip. Engeland doet in dit jaar het trucje van de Japanners om "tagging" te introduceren nauwgezet na door chips in de schooluniformen van de kinderen te naaien. In dat jaar wordt ook bekend dat de burger helemaal niet zit te springen om een chip geïmplanteerd te krijgen. Maar het gaat natuurlijk niet om wat de burger wil, het gaat er om wat overheden en het bedrijfsleven willen. Zie hieronder voor meer duidelijkheid.

2008
In Engeland kondigen ministers aan dat zij aan het plannen zijn om chips te laten implanteren bij duizenden criminelen, om op die manier ruimte in de Britse cellen te creëren. IT-gigant Microsoft begeeft zich dit jaar ook op de markt van implanteerbare RFID-chips door hun HealthVault-systeem te gaan integreren met VeriMeds RFID-tags.

2009
Implanteerbare RFID-chips worden steeds populairder: een stel laat bij zichzelf een chip implanteren om zodoende hun liefde voor elkaar kenbaar te maken. In hetzelfde jaar zendt Discovery Channel een aflevering van Myth Busters uit waarin getest wordt of een MRI-scan ervoor kan zorgen dat een geïmplanteerde RFID-chip tot ontploffing komt.

En zo werd afgelopen maandag zoals ik aangaf dus bekend dat VeriChip een patent heeft verkregen waarmee het onder andere mogelijk is om met behulp van geïmplanteerde chips te bekijken of er bepaalde virussen of andere mogelijk storende factoren in een menselijk lichaam aanwezig zijn.

De implanteerbare chip is dus bepaald geen nieuw fenomeen en speelt al ruim tien jaar een rol, al was het voornamelijk op de achtergrond. Het mag duidelijk zijn dat het in ieder geval geen vergezocht laboratoriumexperiment betreft en dat er daadwerkelijk al legio toepassingen in de praktijk te vinden zijn. En dat de tendens er nu steeds meer is om RFID-chips en eventuele implantatie te promoten.

Zodra bedrijven als Microsoft zich in deze sector beginnen te mengen en televisiezenders als Discovery Channel programma’s gaan uitzenden die de suggestie wekken dat een implanteerbare RFID-chip op de een of andere verwrongen wijze "cool" is (zie de tatoeage/chip toespeling in de gelinkte video), dan krijg ik het ernstige vermoeden dat we de komende tijd nog veel meer gaan horen van deze technologische "vooruitgang".

Als je naar bovenstaand overzicht kijkt, is het ook interessant om te kijken hoe bepaalde ontwikkelingen gecombineerd zouden kunnen worden. Je bent tenslotte paranoïde of je bent het niet. Wat dacht u bijvoorbeeld van een chip die uw brein kan lezen en bepaalt of u zich bijvoorbeeld in een agressieve staat bevindt. Doordat er tevens een RFID-chip aanwezig is kan hier een commando naar verstuurd worden om bijvoorbeeld bij het checken van het signaal door een scanner bij een winkelcentrum aan te geven dat u agressief bent en daarom geen toegang tot de ruimte kunt krijgen. En combineer bovengenoemde (nog) fictieve chip voor het James Bond-gehalte eens met de "wonderen" van Bluetooth en je kunt ineens over een stuk groter gebied interessante informatie uitlezen. Of wat dacht u van een implanteerbare GPS-oplossing? De mogelijkheden zijn eindeloos.

En natuurlijk zal er altijd weer slim ingespeeld blijven worden op al dan niet gecreëerde bedreigingen zoals het Mexicaanse griepvirus, wat deze week weer eens onderstreept werd. Of het argument veiligheid wordt nog verder verkracht en mensen krijgen aangepraat dat het wenselijk is om hun kinderen te laten voorzien van een geïmplanteerde chip, om zo de grote boze buitenwereld te lijf te kunnen gaan.

Dat huisdieren gechipt worden is tenslotte al lang en breed geaccepteerd en met de stroom aan RFID-toepassingen die ons de afgelopen jaren heeft overspoeld, is het wat mij betreft slecht een kwestie van tijd voordat mensen massaal - en waarschijnlijk ook nog eens geheel vrijwillig - voorzien gaan worden van zo’n knap stukje techniek. De Poken-rage was al een hele fijne opsteker voor de RFID-bedrijfssector en stukje bij beetje went de burger eraan dat zo ongeveer alles voorzien zal worden van een RFID-chip. En ach ja, wat maakt zo’n chipje in je arm, hand of voorhoofd dan eigenlijk nog uit?

U heeft tenslotte toch niets te verbergen.

Wilt u om de een of andere onbegrijpelijke reden nog meer (toekomstige) ellende?
Bekijk dan eens wat informatie over “nanorobotics” en specifiek reeds voorgestelde medische toepassingen (hier nog een voorbeeld). Spannend leesvoer verzekerd!Bron: anarchiel

Voeg toe aan: